Plenković: Svi pokazatelji koji se odnose na turizam su vrlo ohrabrujući, očekujemo novu rekordnu turističku sezonu

Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/21 lipnja/VRH_9621 (1).jpg

Od početka godine u Hrvatskoj je ostvareno 4,7 milijuna dolazaka i 18,7 milijuna noćenja, što je za 146 posto više dolazaka i 141 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, a u odnosu na 2019. smo na 94 posto noćenja i 84 posto dolazaka, naveo je danas, otvarajući sjednicu Vlade, premijer Plenković. Dodao je da raste i vrijednost fiskaliziranih računa, kao i broj izdanih računa, a bilježi se i porast broja vozila na autocestama. "Svi ovi podaci upućuju na zaključak da je pred nama još jedna vrlo kvalitetna turistička sezona, koja će dati doprinos hrvatskom gospodarstvu i rastu BDP-a", poručio je.  

Otvarajući današnju, 127. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Izdvojio je jučerašnju telefonsku sjednicu Vlade na kojoj su, u kontekstu rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, poduzete ciljane i pravodobne mjere kako bi se ublažio utjecaj rasta cijena na standard građana i gospodarstvo.
 
Tako je izmijenjena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i zamrznute su najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama.
 
Dobro smo izbalansirali zaštitu standarda građana i početak turističke sezone
 
Cijene su zamrznute na one dosadašnje – 13,50 kuna za benzin, 13,08 kuna za dizelsko gorivo i 9,45 kuna za plavi dizel.
 
Ta se mjera, dodao je premijer Plenković, odnosi na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj. Jedino povećanje je na autocestama.
 
"Na taj način dobro smo izbalansirali zaštitu interesa i standarda naših građana, a isto tako vodili računa o činjenici da ulazimo u turističku sezonu", istaknuo je premijer Plenković najavivši da će Vlada ponovo za dva tjedna, ovisno o okolnostima, donositi nove mjere ako to bude potrebno.
 
Ministar gospodarstva danas je održao sastanak s predstavnicima malih distributera naftnih derivata.
 
Od ostalih tema izdvojio je jučerašnji sastanak na vrhu Inicijative triju mora i Poslovni forum održan u Rigi.
 
Hrvatska je privlačna destinacija za strane ulagače
 
Premijer Plenković podsjetio je da je Hrvatska jedna od zemalja inicijatora ovoga formata te poručio kako je dobro da kroz njega surađuje s 12 članica Europske unije koje se nalaze u Srednjoj i Istočnoj Europi, uz Njemačku i Austriju.
 
"Gledamo kako unaprijediti suradnju u području energetske infrastrukture, digitalizacije i bolje prometne povezanosti", istaknuo je.
 
Dodao je da je na Poslovnom forumu sudjelovalo dosta hrvatskih gospodarstvenika.
 
Prošloga tjedna premijer Plenković sudjelovao je na otvorenju tvornice dijelova za zrakoplove u Jakovlju, u vlasništvu austrijsko-kineske kompanije, a ta je investicija pokazala da je Hrvatska privlačna destinacija za strane ulagače.
 
Za sada je tamo već 170 zaposlenih, naveo je premijer, a do 2025. broj radnih mjesta će rasti na oko 700.
 
Pozitivna preporuka za uvođenje eura, očekujemo i konačnu odluku za članstvo u Schengenskom prostoru  
 

Govoreći o Danima Sveučilišta u Splitu, obilježenima prošloga tjedna, premijer Plenković istaknuo je kako je važno da se drugi najveći hrvatski grad razvija kao sveučilišno, znanstveno i obrazovno središte.
 
Prošloga tjedna u Luxembourgu održan je sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove na kojem su ministri dali pozitivnu preporuku za uvođenje eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023.
 
"To je bio jedan veliki, višegodišnji napor cijele Vlade i svih resora u kvalitetnoj i tijesnoj suradnji s Hrvatskom narodnom bankom", istaknuo je premijer Plenković i dodao da je preduvjet broj jedan u ispunjavanju kriterija bilo uspješno i odgovorno upravljanje javnim financijama.
 
Dodao je da je time Hrvatska došla na domak ostvarenju jedne od dvije dublje integracije u Europsku uniju, a očekuje da ista procedura krene i za konačnu odluku o hrvatskom članstvu u Schengenskom prostoru.
 
Najnoviji podaci – 1,641 milijun osiguranika, broj nezaposlenih ispod 104 tisuće
 
Na tom ne tragu naveo da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u travnju iznosila  7.547 kuna, a bilo je milijun i 592 tisuće zaposlenih osoba.
 
Na početku prvoga mandata njegove Vlade, u listopadu 2016., dodao je, bilo je milijun i 184 tisuće zaposlenih, što je 408 tisuća manje.
 
Jučer je broj osiguranika bio milijun i 641 tisuća, a broj nezaposlenih je ispod 104 tisuće, dok će uskoro, kako kreću sezonska zapošljavanja, biti ispod 100 tisuća.
 
Svi pokazatelji koji se odnose na turizam i promet su vrlo ohrabrujući pa premijer očekuje novu  rekordnu turističku sezonu.
 
U prilog tomu govore podaci da je od početka godine u Hrvatskoj ostvareno 4,7 milijuna dolazaka i 18,7 milijuna noćenja, što je za 146 posto više dolazaka i 141 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, a u odnosu na 2019. smo na 94 posto noćenja i 84 posto dolazaka.
 
Raste i vrijednost fiskaliziranih računa pa su oni sada za 25,8 posto veći nego lani, a broj izdanih računa veći je za 15,3 posto nego lani.
 
Bilježi se i porast broja vozila na autocestama, koji je za 2 milijuna veći nego u istom razdoblju rekordne 2019. godine.
 
"Svi ovi podaci upućuju na zaključak da je pred nama još jedna vrlo kvalitetna turistička sezona, koja će dati doprinos hrvatskom gospodarstvu i rastu BDP-a u ovim okolnostima koja su, kada gledamo globalna kretanja, izrazito izazovna", poručio je na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Vlade.



Pisane vijesti