Plenković: Unatoč svim pritiscima, realiziramo velike projekte i mijenjamo sliku razvoja Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2023/Travanj/21 travnja/Gospodarski centar OBŽ/FuPVER_WAAAFgOG.jpg

"Ova investicija je prava greenfield investicija koja je pokazala sjajnu suradnju grada, županije, Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Nedavno smo otvorili dio Koridora VC kroz Baranju, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije i vjerujem da će se investicijski val na istoku Hrvatske nastaviti i ubuduće i to uz podršku Vlade", poručio je premijer Andrej Plenković danas na otvaranju Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije te dodao kako je ovo godina realizacije kapitalnih projekata za tu županiju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti otvorenja Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije i Proljetnog sajma, a uoči otvorenja sastao se sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem te gospodarstvenicima iz te županije.

Riječ je o kapitalnom strateškom projektu Osječko-baranjske županije vrijednom 9,5 milijuna eura, koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu i prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja, čime će značajno unaprijediti poduzetničku klimu te povećati gospodarsku vidljivost Županije, ali i cijele regije.
 
Investicija je financirana sredstvima Osječko-baranjske županije, Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te je izgrađena u partnerstvu s Gradom Osijekom.
 
"Ova investicija je prava greenfield investicija koja je pokazala sjajnu sinergiju grada, županije, Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u vrijeme ministrice Tramišak i ministra Erlića. Predstoji nam privući dodatne domaće i strane investicije koja će osigurati nova radna mjesta za mlade obitelji. Nedavno smo otvorili dio Koridora VC kroz Baranju, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije i vjerujem da će se investicijski val na istoku Hrvatske nastaviti i ubuduće i to uz podršku Vlade", poručio je premijer Andrej Plenković te dodao kako je ovo godina realizacije kapitalnih projekata za Osječko-baranjsku županiju.
 
Nezapamćena ulaganja osjetit će se u svim dijelovima Hrvatske
 

Izvijestio je kako je u Hrvatskoj danas 1,6 milijuna zaposlenih, što je više nego 1991. godine, kada je bilo 700-800 tisuća stanovnika zemlje više, dok je stopa nezaposlenosti ispod sedam posto.
 
"Ovo je i vrijeme kada smo osigurali velika bespovratna financijska sredstva. Imati na raspolaganju 25 milijardi eura EU sredstva u ovom desetljeću velika je prednost, a ulaganja koja će se dogoditi u svim sektorima bit će nezapamćena te praktično neće biti ni jednog dijela Hrvatske gdje se taj ulagački potencijal neće osjetiti", istaknuo je.
 
Najavio je da će idući tjedan Vlada revidirati naviše prognozu ovogodišnje stope gospodarskog rasta s trenutnih 0,7 na blizu dva posto.
"Sve međunarodne financijske organizacije i agencije također revidiraju prognoze rasta za Hrvatsku, a prognoze za turizam govore da će ova godina biti bolja ne samo od prošle, nego i od rekordne 2019.  godina", kazao je premijer.
 
Hrvatsko gospodarstvo i društvo drže se u i vremenima krize
 
Istaknuo je i najnoviji podatak DZS-a i HNB-a da je prošle godine udio javnog duga u BDP-u smanjen za 10 postotnih bodova, na 68,4 posto, najavivši da bi do kraja iduće godine taj udjel mogao pasti na 60 posto, čime bi Hrvatska ispunila i taj maastrichtski kriterij.
 
To sve, dodao je, govori kako se hrvatsko gospodarstvo i društvo drži u vremenima krize.
 
"Unatoč svim pritiscima sve držimo na okupu, a na razini svih županija realiziramo velike projekte koji mijenjaju sliku razvoja  tih dijelova Hrvatske", zaključio je premijer.
 
Naglasio je ogroman napredak koji je vidljiv u svim dijelovima istoka Hrvatske je nakon sedam godina Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kroz koji je u različite projekte dosad uloženo preko 2,5 milijarde eura.
 
"Transformiran je položaj i privlačnost Slavonije i tu Osječko-baranjska županija, kao najveća slavonska županija, ima svoju predvodničku ulogu. Vlada će, kao i do sada, maksimalno pomoći razvoj Slavonije koji će omogućiti mladim ljudima da ostanu ovdje, da ovdje zasnivaju svoje obitelji, planiraju svoj život i na taj način uživaju u plodovima ove zaista krasne zemlje i njenom velikom razvojnom potencijalu", poručio je.
 
Uz predsjednika Vlade na otvaranju Gospodarskog centra bili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.
 
Uobičajeni repertoar vulgarnosti, divljaštva i primitivizma čovjeka koji je promijenio politički diskurs u Hrvatskoj
 
U razgovoru s novinarima, premijer se osvrnuo i na druge aktualne teme.
 
Komentirao je izjavu predsjednika Milanovića vezanu uz glavnu državnu odvjetnicu i bivšu šeficu USKOK-a.
 
"To je sve uobičajeni repertoar vulgarnosti, divljaštva, primitivizma i nekulture čovjeka koji je promijenio politički diskurs u Hrvatskoj tako da raste broj jednako primitivnih političara kao što je on i koji nam narušavaju političku kulturu, a bave se ničim", poručio je premijer Plenković.
 
Dodao je kako se pokazalo da je Milanovićev doprinos bilo čemu korisnom u Hrvatskoj čista nula.
 
Predložio je da se preslušaju Milanovićeve izjave o DORH-u i USKOK-u u trenutku kad je njegov jatak iz Slovenske Kovačević uhićen najesen 2020.
 
To je, kazao je premijer, bio prekretnički trenutak za model ponašanja, diskursa, nekulture, primitivizma i divljaštva koji Milanović forsira svo ovo vrijeme, nastojeći optuživati druge.
 
Nažalost, dodao je, jedan dio političke scene Milanovića slijedi, u njemu vidi uzora, a osobito njegovi nasljednici u SDP-u čiji je glavni tajnik morao dati ostavku zbog falsificiranja potpisa za kandidaturu za župana  u Slavonskom Brodu. Upozorio je da svi skupa ne bi o tome prestali pričati da je kojim slučajem riječ bila o glavnom tajniku HDZ-a.
 
Nebulozne teze Milanovića i MOST-a da se radi o vendeti u slučaju ostavke ravnateljice USKOK-a
 
Što se tiče informacija koje su dobili od državne odvjetnice, kazao je predsjednik Vlade, one su identične onome što je ona javno rekla te dodao kako tu nema ništa novoga.
 
Nebuloznima je ocijenio teze koje dolaze od Milanovića ili njegovih jataka iz MOST-a da se radi o nekakvoj vendeti.
 
Podsjetio je da je gospođa Marušić za ravnateljicu USKOK-a imenovana u vremenu prvog mandata njegove Vlade te je ponovno imenovana na to mjesto prije nekoliko mjeseci.
 
Interne stvari unutar DORH-a i USKOK-a, naglasio je, nemaju apsolutno nikakve veze s izvršnom vlašću ili utjecajem Vlade.
 
"Prema tome, slušajmo ono što je rekao DORH i državna odvjetnica, a sve ovo drugo je politiziranje i nastojanje da se baš uvijek u svakoj temi sakrije sramota SDP-a, kao sada glavni tajnik koji je morao dati ostavku radi kaznenog djela koje je počinio, a vjerojatno i neki drugi koji su to znali i zataškavali, i da bi se prebacivao fokus na HDZ", kazao je.
 
I ja bih bio nesretan na mjestu nekih oporbenih političara gledajući sva postignuća Vlade
 
Dodao je kako u političkom životu Hrvatske ima onih koji ne žele vidjeti da je u Slavoniju uloženu 2,5 milijarde eura i da je, primjerice, danas otvoren projekt vrijedan10 milijuna eura.
 
Tako primjerice jedan lider jedne opozicijske stranke organizira prosvjed u Slavoniji jer, tobože, ništa ne valja, kazao je premijer Plenković i poručio mu neka se malo prošeće, dođe na sastanke Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koje u zadnje vrijeme ne pohađa, kako bi osvježio memoriju o tome koliko se uložilo u Slavoniju, a osobito u Vukovar.
 
Kazao je kako bi i on bio nesretan na mjestu nekih političkih aktera iz oporbe.
 
"Prošle godine rast od 6,3 posto, pretprošle 13,4 posto, revidirane projekcije rasta za ovu godinu, kada usporava globalna ekonomija, bit će oko 2 posto, možda čak nešto i više, rapidno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u sa 78 na 68 posto, najveći broj zaposlenih od '91., milijun i 600 tisuća ljudi, najmanji broj nezaposlenih, investicije, projekti, osnažen međunarodni položaj, Schengen, euro, 25 milijardi eura na raspolaganju, dovršene pristupne ceste za Pelješki most, dogodine dovršetak druge cijevi tunela Učka, bit će gotova i autocesta do Siska, bit će gotova autocesta do mađarske granice na koridoru Vc… pa i ja bih bio nesretan da sam na njihovom mjestu", naveo je premijer Plenković.
 
Poručio je da se izbori dobivaju na postignućima, vrijednostima, strategiji, radu i rezultatima, očuvanju socijalne kohezije i potpori onima koji su u hrvatskom društvu najranjiviji, što je Vlada višekratno pokazala i dokazala paketima mjera vrijednim 6,8 milijardi eura.
 
Milanović je reputacijski osramotio zemlju jer je naveo 54 saborska zastupnika da ne izglasaju sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u
 

Osvrnuo se i na kritike predsjednika Republike na Izvješće o obrani.
 
"Samo da vidite o kakvom čovjeku se radi. Kad mu nešto uputi ministar Banožić, on njemu ne odgovara nego to šalje na Vladu. Znači, njemu ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske nije partner. Onda mi iz Vlade to proslijedimo ministru Banožiću da njegovi suradnici da oni to znaju", kazao je.
 
Što se tiče ulaganja u obranu, naglasio je da Hrvatska ulaže dva posto BDP-a u obranu.
 
"Ulažemo u modernizaciju Oružanih snaga, u nabavu višenamjenskih borbenih aviona, partnerstvom s američkim Ministarstvom obrane rješavamo Bradleyje, stižu nam novi Black Hawk helikopteri koji su dio vojne pomoći od SAD-a u iznosu od 140 milijuna dolara", kazao je premijer Plenković naglasivši kako Hrvatska što se tiče obrane stoji dobro, a to što to Milanoviću nije drago, dodao je, to je njegov problem.
 
Ponovio je da je Milanović na međunarodnom planu reputacijski osramotio zemlju jer je 54 saborska zastupnika naveo ili prisilio da ne izglasaju sudjelovanje Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini.
 
Nikada, dodao je premijer Plenković, nije bila plastičnija razlika između onih koji dijele europske vrijednosti, zdravorazumske poteze i ispravne odluke na vanjskopolitičkom planu i onih koji imaju loše odabire i stavljaju nas u kut. Ali srećom, istaknuo je, ljudi vide i prate ono što radi Vlada i parlamentarna većina.
 
Iza nas će ostati ogromna postignuća, a Milanovićev doprinos u malo ovlasti koje ima je nula
 
Na Milanovićeve izjave o tome da se ovakav diskurs na političkoj sceni pojavio 2016., premijer Plenković kazao je kako imamo posla s nekim tko je, nažalost, dobio izbore lažno se predstavljajući da je normalan, što je, naime, bio slogan njegove kampanje.
 
"Čovjek je šutio tri godine, ljudi kakvi jesu zaborave koliko je bio očajan premijer, kojeg smo potukli na izborima 2016., penzionirali ga kao lidera SDP-a, i onda je došao s ambalažom – normalno", podsjetio je upitavši smatra li itko da je takav obrazac ponašanja normalan ili koristan za hrvatsko društvo i hrvatsku državu.  
 
U malo ovlasti koliko ima kao predsjednik Republike, dodao je Plenković, Milanovićev doprinos je nula, a kontinuiranim vrijeđanjem na osobnoj razini, srozao je politički diskurs.
 
"Vidim da ga svrbi kad mu netko kaže da laže, a laže non-stop. Najčešće projicira svoje komplekse na druge.
 
"A iza nas će ostati takva ogromna postignuća, da ćemo uzdignute glave, ponosni reći da je Hrvatska, u odnosu na 2016. kad smo dobili povjerenje, bolja, uspješnija i razvijenija zemlja, međunarodno uvažena i priznata", istaknuo je poručivši da će onaj koji će politički vrijeđati nekulturnim opaskama svaki puta dobiti odgovor.
 
Moramo imenovati one koji su remetilački faktor, a ne prihvaćati generalizacije
 

Osvrnuo se i na situaciju u Saboru, prilikom rasprave o Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.
 
Istaknuvši kako ne prihvaća generalizacije, poručio je da primitivizam i divljaštvo Bulja, Beljaka i Sačića njihova odgovornost, a ne Hrvatskog sabora, predsjednika Hrvatskog sabora ili parlamentarne većine.
 
"Moramo imenovati one koji su remetilački faktor u hrvatskoj političkoj kulturi", kazao je i dodao kako se slaže s predsjednikom Hrvatskoga sabora koji je kazao kako su to ljudi koji jedino incidentom mogu dobiti pažnju medija.
 
Poslana je, kazao je o samom Zakonu, snažna poruka da će, svi oni koji će koristiti ustaški pozdrav na način da politički provociraju, nakon kazni koje će dobiti dva puta promisliti hoće li to raditi.
 
Naša politika jasne osude zločinačkog ustaškog režima niti u jednom trenutku nije došla u pitanje  
 
Realno gledajući, dodao je, ta je tema gotovo potpuno nestala sa scene u posljednjih nekoliko godina, čak i na sportskim borilištima, a zakonom su napravljeni veliki iskoraci.
 
"Naša politika jasne osude zločinačkog ustaškog režima niti u jednom trenutku nije došla u pitanje, ona je jasna. Hrvatska u ovom trenutku predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust. Naši stavovi o Holokaustu su više nego jasni i mi smo tu, u političkom smislu, uvijek u potpunosti ispravni", poručio je.
 
Govoreći o komemoraciji u Jasenovcu, koja će se održati u nedjelju, izrazio je zadovoljstvo što će na njoj sudjelovati i predstavnici židovske zajednice.
 
Naglasivši kako je na komemoraciju odlazio redovno svake godina, kazao je kako su stavovi Vlade kristalno jasni i tu nema nikakvih dilema.
 
Nema vala nezadovoljstva, legitimno je da se sindikati zalažu za bolja materijalna prava i veće plaće
 
Upitan smatra li da je potencijalni štrajk vatrogasaca i medicinskih sestara izraz vala nezadovoljstva, premijer Plenković istaknuo se tu ne radi ni o kakvom valu nezadovoljstva, već je legitimno da se sve skupine uvijek zalažu za svoje interese, osobito sindikati.
 
Što se tiče vatrogasca, podsjetio je da je prije tjedan dana održao sastanak s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice te dodao da se radi na dokumentu koji će riješiti pitanje koeficijenata.
 
Zakonom o vatrogastvu i transformacijom Hrvatske vatrogasne zajednice na razinu središnjeg državnog ureda s izrazito velikim sredstvima napravljeni su veliki iskoraci, dodao je predsjednik Vlade.
 
Svio resorni ministri vode svoje razgovore sa sindikatima, kazao je premijer Plenković, podsjetivši na sve što je Vlada učinila u proteklih sedam godina – od povećanja osnovice za 33 posto, povećanje prosječne mirovina za preko 35 posto, granski ugovori, dodaci, koeficijenti.
 
Uz to se radi veliki, novi zakon o plaćama službenika u državnoj i javnim službama koji će uravnotežiti pozicije i koeficijente, uz potporu Svjetske banke, najavio je. 
 
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti