Plenković Varaždinkama i Varaždincima čestitao Dan grada: Imamo partnerski odnos. Zajedno smo i u borbi s koronavirusom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je  putem zoom aplikacije sudjelovao na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina u povodu Dana grada Varaždina i blagdana Sv. Nikole, varaždinskoga zaštitnika, koji se održavao u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK.

Pozdravivši  uvodno sve nazočne Plenkoviće je uime Vlade svim Varaždinkama i Varaždincima čestitao Dan grada i blagdan Sv. Nikole posebno zahvalivši hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili za slobodu Hrvatske, osobito njezinoga sjeverozapada i grada Varaždina.

Unatoč globalnoj pandemiji Varaždinci nastoje biti okrenuti budućnosti

Naglasio je da Varaždinci i njegovi stanovnici, unatoč krizi prouzročenoj globalnom pandemijom koronavirusa koja trese cijeli svijet, nastoje biti okrenuti budućnosti, razvijati i očuvati svoj grad i njegovo bogato kulturno i povijesno naslijeđe.

"Upravo na svojoj impresivnoj povijesti kreativnim pristupom kakav zajednički zauzimate gradite grad koji je i kulturno, sveučilišno, ali i gospodarsko središte sjeverozapada Hrvatske", rekao je.

Aktualiziravši ozbiljnost situacije u kojoj pandemija koronavirusa  svakodnevno mijenja naš život i čini velik pritisak na hrvatski zdravstveni sustav, istaknuo je požrtvovne napore i izazove s kojima se u borbi s bolešću nosi Opća bolnica Varaždin.

"Ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu s ravnateljem Opće bolnice Varaždin i nastoji na sve načine pomoći funkcioniranju bolnice od privremenog rasporeda medicinski sestara, liječnika te dobavljanju različitih medicinskih aparata; respiratora, ventilatora, monitora ili aparata za davanje kisika".

"Naš cilj je da budemo tu uz vas u situaciji kada je sjeverozapad Hrvatske jedan od najugroženijih dijelova zemlje u pandemiji koronavirusa".

Na Vladinoj sjednici u ponedjeljak dodatak na plaće svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa

Plenković je zahvalio liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima na predanom i požrtvovnom radu.

" Vlada će već u ponedjeljak na svojoj sjednici donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa osigurati dodatak na plaće, jer smatramo da je ovo što zdravstveni djelatnici rade iznad svih uobičajenih napora i da takvu potporu u ovom trenutku zavrjeđuju", najavio je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatska je pripremila plan cijepljenja, naručila 5,6 milijuna doza cjepiva rekavši da će ono biti dostupno svim građanima, a krenut će se od najranjivijih skupina, starijih i zdravstveno ugroženih, zdravstvenih djelatnika te štićenika i zaposlenika domova za starije.

Plenković je podsjetio i na učinjene velike napore za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta.

"Predstavili smo niz mjera koje će pomoći gospodarstvu; od naknada za poslodavce radi plaća zaposlenicima od 4.000 kuna, covid-kredite kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo od 1, 3 milijarde kuna te naknade cijelih ili dijela fiksnih troškova onih djelatnosti kojima su aktivnosti zbog mjera ograničenja obustavljene."

217,6 milijuna kuna potpore za područje Varaždina i 311 milijuna kuna na razini Županije

Kazao je i da je Vlada dosad za područje Varaždina odobrila 2.446 zahtjeva za 32.409 radnika, te je  za potpore isplaćeno 217,6 milijuna kuna, dok je razini Županije za potpore isplaćeno 311 milijuna kuna.

Plenković je istaknuo da s Varaždinom Vlada razvija partnerski odnos kroz stalan dijalog i suradnju, česte posjete članica i članova Vlade te da su Gradu otvorena vrata svih hrvatskih institucija.

Varaždin je grad mnogih projekata, čestitam vam na njihovoj realizaciji

Pohvalio je Varaždin kao grad koji ima zaista veliki broj projekata.

"Zadovoljan sam kako se ti projekti realiziraju i čestitam vam na više od milijardu kuna koje ste osigurali kroz europske strukturne i investicijske fondove. Smatram da je projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin  izrazito vrijedan kao  i projekt izgradnje dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin, Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, obnova koncertne dvorane, Studentski dom u Varaždinu te projekt rekonstrukcije i opremanja Tehnološkog parka Varaždin."
Plenković je podsjetio i da se Vlada opredijelila da sjever Hrvatske bude povezan, osim cestovnom i suvremenijom željezničkom infrastrukturom naglasivši da će Vlada nastajati pomoći da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija, te da se kroz otvoren dijalog teži daljnjoj funkcionalnoj, fiskalnoj decentralizaciji i realizaciji konkretnih projekata.

Kriza predstavlja i šansu

"S obzirom da se nalazimo u situaciji kad ova kriza ujedno predstavlja i šansu Vlada je osigurala  strateške dokumente i Nacionalnu razvojnu strategiju, radimo i Nacionalnom planu oporavka i otpornosti te očekujem da se i vi uključite u provedbu tih projekata. Uz nacionalna sredstva na raspolaganju ćemo idućih 10 godina imati ukupno 24 milijarde eura kako bismo osigurali brz gospodarski oporavak."

"Današnja vijest o zadržavanju investicijskog rejtinga jedne od triju rejtinških agencija, agencije Fitch sa stabilnim izgledima potvrda je da radimo u dobrom smjeru unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima."

Zaključno, Plenković je uime Vlade još jednom svim Varaždinkama i Varaždincima čestitao Dan grada i blagdan Svetoga Nikole.
 

Pisane vijesti