Plenković: Vječno smo zahvalni hrvatskim braniteljima, a posebno prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

  • Slika /Vijesti/2024/Svibanj/30 svibnja/Dan_drzavnosti_1.jpeg

"U prva tri desetljeća hrvatske slobode i samostalnosti, prošli smo, kao narod, veliki i trnovit put. Put oslobađanja hrvatskih okupiranih područja u obrambenom, ali i pobjedničkom Domovinskom ratu, put stvaranja institucija, put kreiranja tržišnog gospodarstva i put međunarodnog pozicioniranja Hrvatske i njene afirmacije", poručio je premijer Plenković u izjavi medijima čestitajući svima Dan državnosti. Tom je prigodom izrazio zahvalnost hrvatskim braniteljima, a posebno vizionaru, državniku, prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade sudjeluju danas u obilježavanju Dana državnosti, koje je započelo polaganjem vijenaca kod Spomenika domovini. 
 
Čestitajući svima Dan državnosti, premijer Plenković istaknuo je da se radi o najvažnijem blagdanu i prazniku, koji utjelovljuje višestoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom. 
 
To je dan, dodao je, kada je konstituiran prvi višestranački Sabor u suvremenoj, demokratskoj Hrvatskoj i koji je bio preteča svih drugih odluka koje su vodile ka Božićnom ustavu i ka 25. lipnja, 8. listopada i, naravno, međunarodnom priznanju Hrvatske 15. siječnja 1992. godine.
 
"U prva tri desetljeća hrvatske slobode i samostalnosti, prošli smo, kao narod, veliki i trnovit put. Put oslobađanja hrvatskih okupiranih područja u obrambenom, ali i pobjedničkom Domovinskom ratu, put stvaranja institucija, put kreiranja tržišnog gospodarstva i put međunarodnog pozicioniranja Hrvatske i njene afirmacije", poručio je premijer Plenković. 
 
Naglasio je kako je važno da kao mlad narod, u smislu međunarodnoga priznanja, obilježavamo svoje važne dane koji svima, a osobito mladim generacijama, šalju poruku o hrvatskom identitetu, državi, baštini, kulturi, povijesti i naslijeđu.
 
Radimo zajedno za još snažniju Hrvatsku, uz napore da stvorimo novu razinu demokratske kulture u zemlji 
 
Izrazio je želju da svi akteri zajedno, a osobito u ovom novom sazivu Hrvatskog sabora i radu Vlade, učine  dodatne napore za još snažnije i otpornije gospodarstvo, u ovako zahtjevnim međunarodnim okolnostima, za više očuvanja socijalne kohezije, za iskazivanje solidarnosti i pomoći onima koji su najranjiviji u društvu te da se ostvari nova razina demokratske kulture u zemlji kako i priliči državi koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve. 
 
"Vječno smo zahvalni hrvatskim braniteljima, a posebno vizionaru, državniku, prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu", zaključio je predsjednik Vlade.
 
Oni koji ne obilježavaju Dan državnosti ne poštuju hrvatske zakone i ključne dane hrvatske povijesti 
 
Upitan o nesudjelovanju predsjednika Republike na obilježavanju Dana državnosti, premijer Plenković ustvrdio je da ako netko ne obilježava Dan državnosti države čiji je predsjednik to znači da ne poštuje zakone, pa ne treba čuditi da je na parlamentarnim izborima kršio Ustav. 
 
No, dodao je, to je tema za druge, a ne za one koji su danas tu iz poštovanja prema državi. 
 
"Dan državnosti je za sve, a oni koji dođu pokazuju da poštuju hrvatske zakone i ključne dane hrvatske povijesti. Onaj koji ne dođe, ne poštuje i pokazuje prijezir prema ključnim danima koji su zakonom definirani", poručio je predsjednik Vlade komentirajući na upit novinara nedolazak predstavnika nekih oporbenih stranaka, pogotovo onih lijevo od centra.  
 
Mi ne želimo političku kulturu koju forsiraju oni koji kažu "ili mi ili oni"
 
Upitan hoće li biti službenog poziva oporbi za sastankom, premijer Plenković je kazao da je sada faza intenzivne kampanje za Europski parlament. 

"Nova sjednica Sabora zakazana je u onom tjednu nakon europskih izbora, a nakon toga ćemo dalje nastaviti dijalog", dodao je te podsjetio da je i sada njegova poruka oporbi vrlo slična onoj koju joj je uputio nakon izbora 2020., kada su oni svi s gnušanjem odbili doći u Banske dvore i kreirali atmosferu polarizacije.

"Što se tiče dijaloga, ja kao predsjednik Vlade sam htio i tada, a ponovit ću to, evo možda i naivno, treći put, i sada, pa ćemo vidjeti kako će se tko ponašati", kazao je i dodao da u Vladi ne žele političku kulturu koju forsiraju oni koji kažu 'ili mi ili oni', 'ili Hrvatska ili HDZ', 'ili si HDZ-ovac ili si čovjek'.

"To su ljudi koji negiraju temelje hrvatske demokracije, šire kulturu nepoštovanja, diskriminacije, odgajaju mlade generacije koje nisu dovoljno informirane, upućene, da misle da je to normalno. To je loše, necivilizacijski, protivno duhu međusobnog poštovanja i uvažavanja", poručio je. 

Osvrnuo se i na pitanje opskrbe plinom grada Zagreba. Poručio je da je HERA u svom priopćenju jasno iskomunicirala o čemu se radi. 

"Imamo situaciju u kojoj je riječ o gradu Zagrebu, i mene kao građanina Zagreba zanima tko će me opskrbljivati plinom. Što se tiče Međimurje plina, koliko shvaćam, većinski relativni suvlasnik je ili grad Čakovec ili Međimurska županija, koji nisu iz HDZ-a”, rekao je premijer Plenković osvrnuvši se na upit novinara na izjave zagrebačkog gradonačelnika.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Vlade s članovima Vlade sudjelovali su u Crkvi sv. Marka na svetoj misi za Domovinu koju predvodi mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit te na smjeni straže Kravat pukovnije na Trgu svetog Marka. 
 
Kasnije poslijepodne predsjednik Vlade će prisustvovati prigodnom programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu, gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga.  
 
Nazočit će  i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
 
Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu. 

Pisane vijesti