Plenković za HRT: Ovu smo krizu dočekali otporniji na vanjske šokove, Vlada ima zaokruženu politiku kako izaći iz nje

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/7 svibnja/0-02-05-f5e27a1fa624c11c315635415aa4b4d5d1c2beb090b0db57ac087157b012fe0c_e7215bf2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a gdje je u razgovoru s Brankom Nađvinskim govorio o aktualnim temama u zemlji – pandemiji koronavirusa, situaciji u gospodarstvu, parlamentarnim izborima, budućnosti Europe…

Na samom početku razgovora premijer je osobno i u ime Vlade izrazio sućut obiteljima dvojice mladih pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote na ovom trenažnom letu. Ministar obrane i načelnik glavnog stožera su na mjestu događaja i zajedno sa svim službama će ispitati što se je dogodilo.

- Izrazito mi je žao zbog gubitka dva mlada života, rekao je.

Zagrebački sastanak na vrhu - poruka susjedima

- Možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli održati Zagrebački sastanak na vrhu. Hrvatska ovakav međunarodni položaj i ugled nije imala nikada. Zato smo željeli poslati poruku našim susjedima i potaknuti ih na njihovom europskom putu. Politička ostavština hrvatskog predsjedanja ostat će da je Hrvatska pridonijela otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, plus nova metodologija pregovora, Zagrebačka deklaracija, i ta tema u prvih šest mjeseci novog predsjedništva EK - izjavio je premijer.

Predsjedanje odlično odrađeno

Plenković smatra da smo sjajno odradili predsjedanje s obzirom na okolnosti - uređeni Brexit, politički dogovor o mandatu za pregovore o novom uređenju odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom, održan je prvi pokušaj dogovora o VFO-u, napravili deblokadu za Sjeverni Makedoniju i Albaniju, nakon toga došlo je do pandemije, što se nikada nikome nije dogodilo.

- Održali smo ovakav summit, postigli dogovore na nizu videokonferencija, uspjeli smo zajedno s drugima napraviti snažan iskorak da se napravi novi pristup višegodišnjem proračunu - naglasio je Plenković.

Dobili smo prvo poluvrijeme protiv COVID-19

- Dobili smo prvo poluvrijeme protiv COVID-19, čestitam svim zdravstvenim djelatnicima, civilnoj zaštiti, policiji, vojsci - poručio je premijer i naglasio da financijske posljedice imaju sve zemlje ali i da već iduće godine očekujemo rast.

- Ovu smo krizu dočekali otporniji na vanjske šokove, ovo je šok bez presedana. Izašli smo s masivnom potporom privatnom sektoru, pola milijuna ljudi dobilo je iznos minimalne plaće u ožujku, veliki je interes i za travanj. Spriječili smo novu masu nezaposlenih. Svi resori napravili su ogromne uštede, i temeljem toga financirat ćemo mjere, a ono što će nedostajati, riješit ćemo zaduženjima na domaćem i međunarodnim tržištima pod bitno povoljnijim uvjetima - rekao je.

Naglasio je da je preko 1,5 mlrd. kuna smanjenja neporeznih davanja i parafiskalnih nameta u njegovom mandatu, da su od početka krize skoro 150 milijuna eura smanjili terete za građane i gospodarstvo i da Vlada ima zaokruženu politiku kako izaći iz krize.

Školska godina bit će redovita

- Hrvatska je munjevito reagirala, mi smo odmah imali nastavu online ili putem HRT-a, to je bilo izvanredno. Išli smo u fazno popuštanje mjera, dio toga je i škola. Obrazovni sustav je dio gdje imamo odgovornost države i roditelja i očekujem da će postupno, bez obzira na svojevrsni osjećaj rezerve kod roditelja tko je odgovoran, očekujem da će se djeca postupno vraćati u škole - izjavio je premijer i naglasio da će maturanti imati jasnu sliku kalendara, obaveza i termina. Kaže da ova generacija ne smije biti zakinuta u smislu završnosti ove školske godine.

Obnova nakon potresa će trajati godinama

- Potres ima ogromne posljedice, i za građane i u pogledu oštećenja. Obnova će trajati godinama. Osigurano je 100 milijuna kuna temeljem novog rebalansa za obnovu, a zakon koji koordinira ministar Štromar bit će što prije, i ide u Sabor - najavio je.

Izbori će se održati kad epidemiološke prilike dopuste

- Vlada je u 4 godine ispunila ono što je rekla na početku - politička stabilnost, osiguran je zdrav gospodarski rast, osigurana društvena solidarnost, povećavaju se plaće javnom sektoru, privatni sektor stoji bolje, rekordne su turističke sezone, manja nezaposlenost, veća zaposlenost. Na temelju toga tražit ćemo novi mandat za nastavak rada - rekao je Plenković.

Kazao je da će se izbori održati kad epidemiološke prilike dopuste i kada parlamentarna većina odluči o raspuštanju Sabora. Važno je da u toj utakmici svi imaju jednake šanse i mogućnosti za kampanju i za sudjelovanje, rekao je premijer te dodao da s predsjednikom Zoranom Milanovićem nije razgovarao o datumu izbora.

Izvor: HRT / Vlada




Pisane vijesti