Pleština na sastanku Koordinacijskog odbora Konvencije o kazetnom streljivu u Ženevi

Slika /Vijesti/2015/ožujak/5 ožujka/Geneva meeting.jpg

Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, sudjeluje na izvanrednom sastanku Koordinacijskog odbora Konvencije o kazetnom streljivu u Ženevi. 

Danas se na marginama sastanka susrela s ministrom vanjskih poslova Kostarike, trenutno zemlje predsjedateljice Konvencijom, Manuelom Gonzálezom Sanzom koji sastanku prisustvuje u svojstvu voditelja državnog izaslanstva. Razgovarali su o pripremama Prve pregledne konferencije Konvencije o kazetnom streljivu, koja će se od 7. do 11. rujna ove godine održati u Dubrovniku, pod visokim predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića.
 
Ravnateljica ureda Dijana Pleština podsjetila je da je Republika Hrvatska, buduća predsjedateljica Konvencije, jedina država članica Europske unije čiji je teritorij zagađen kazetnim streljivom i koja je osjetila sve negativne humanitarne i gospodarsko-razvojne posljedice tog oružja.
 
Republika Hrvatska također je država koja čišćenje eksplozivnih ostataka rata financira najvećim dijelom iz Državnog proračuna, pa joj kao takvoj prirodno pripada uloga posrednika između ostalih,  minama i kazetnim streljivom zagađenih država s jedne strane te zemalja donatora s druge strane, poručila je Pleština.
 

Pisane vijesti | Priopćenja