Počela zajednička sjednica vlada Mađarske i Hrvatske

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/pocela_zajednicka_sjednica_vlada_madarske_i_hrvatske.jpg

BARCS, 17. rujna 2009. (Hina) - Treća zajednička sjednica vlada Mađarske i Hrvatske, kojoj supredsjedaju mađarski premijer Gordon Bajnai i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, počela je u četvrtak u mađarskom pograničnom mjestu Barcsu, nedaleko od Virovitice.

Glavne teme sjednice, kako je najavljeno, bit će bilateralni odnosi i pitanja od zajedničkog interesa dviju zemalja, a nakon završetka sjednice očekuje se potpisivanje niza dokumenata.

U uvodnom govoru hrvatska premijerka mađarskom je premijeru uputila izraze zahvale na pomoći i potpori koju je Hrvatska dobila na putu u punopravno članstvo NATO saveza te koju još uvijek dobiva u pregovaračkom procesu s EU.

"Hvala što se radujete s nama zbog toga što su odblokirani pregovori i što ćemo na međuvladinoj konferenciji 2. listopada otvoriti novu stranicu u procesu pregovora o punopravnom članstvu u EU", kazala je Kosor.

Predsjednica hrvatske vlade najavila je da će današnja zajednička sjednica dviju vlada pridonijeti poboljšanju ionako dobre suradnje što će se potvrditi potpisivanjem 12 različitih dokumenata koji svaki u svojem području podupire tu suradnju.

Održavanje zajedničkih sjednica vlade Republike Hrvatske i vlade Republike Mađarske jedna je od potvrda tradicionalno dobrih odnosa, jer imaju iznimno političko i gospodarsko značenje te pridonose afirmaciji regionalne i europske politike.

Prva zajednička sjednica održana je u glavnom mađarskom gradu 26. siječnja 2006., a glavne teme bile su energetika i zajednička kandidatura Hrvatske i Mađarske za Europsko nogometno prvenstvo 2012., čije su domaćinstvo u međuvremenu dobile Poljska i Ukrajina.

Druga zajednička sjednica održana je u Zagrebu 17. svibnja 2007., kad je potpisano više međunarodnih akata te postignuti dogovori oko značajnih zajedničkih projekata u područjima infrastrukture, energetike, prekogranične suradnje, nacionalnih manjina te suradnje na području unutarnjih poslova i pravosuđa. Jedan od članova izaslanstva mađarske vlade tad je bio i Gordon Bajnai, koji je u travnju 2009. postao mađarski premijer i koji danas s hrvatskom premijerkom supredsjeda zajedničkoj sjednici dviju vlada.



Pisane vijesti