Pod reformskim geslom „Zdravlje je prvo“ pokrećemo i mobilne dijabetološke timove

Slika /Vijesti/2023/Studeni/24 studenog/Mobilni dijabetološki tim_Kostajnica_5.jfif

Javnozdravstvena akcije pregleda osoba koje imaju šećernu bolest s područja Sisačko - moslavačke županije održana je 23. i 24. studenoga u Gvozdu, Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici, u suradnji Ministarstva zdravstva, Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac Kliničke bolnice Merkur i Doma zdravlja Sisačko - moslavačke županije.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da gotovo pola milijuna hrvatskih građana boluje od šećerne bolesti, a jedna od težih komplikacija ove tihe pandemije je i amputacija stopala koja je značajno više zastupljena u Hrvatskoj u odnosu na druge europske zemlje.
 
"To su više nego dovoljni razlozi za pokretanje mobilnih dijabetoloških timova u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva kojom ova Vlada i zdravstvena administracija mijenja paradigmu funkcioniranja zdravstvenog sustava stavljajući pacijenta u fokus i dolazeći na „njegov prag“, rekao je Beroš. Time, dodao je, podižemo zdravstvenu pismenost, sprječavamo daljnju pojavnost i razvoj kroničnih bolesti, poboljšavamo ishode liječenja i u konačnici - unaprjeđujemo zdravlje i kvalitetu života naših građana“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš
 
Tom prigodom ministru Berošu pridružili su se i župan Sisačko - moslavačke županije Ivan Celjak, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te savjetnik ministra zdravstva i koordinator Ministarstva zdravstva za dijabetologiju Dario Rahelić, ravnateljica uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva Danica Kramarić, načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravstva Ivana Portolan Pajić, ravnateljica Doma zdravlja Sisačko - moslavačke županije Sanja Habek i drugi uzvanici.
 
Pregledano 110 pacijenata
 
„U okviru javnozdravstvene akcije trenutno se odazvalo 110 pacijenata kojima je omogućen specijalistički pregled te dodatne pretrage: EKG, AB indeks, probir na dijabetičko stopalo i antropometrijska mjerenja. Ustanovili smo da 50% povišen tlak, 15% njih imaju povišen kolesterol, 10% novootkriveni šećer, a 7% ih je upućeno na detaljniju dijagnostičku obradu ili terapijsku skrb u Opću bolnicu Sisak i Dnevnu bolnicu ili na hospitalizaciju u klinički odjel Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac“, predstavio je koordinator Ministarstva zdravstva za dijabetologiju Rahelić.
 
Na riječi koordinatora za dijabetologiju Rahelića nadovezala se načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ivana Portolan Pajić, istaknuvši da je trenutno šećerna bolest tipa 2 sve češće dijagnosticirana u mlađoj dobi, te čak i kod djece, što je povezano s povećanom tjelesnom težinom i fizičkom neaktivnosti djece, adolescenata te mladih ljudi. Usvajanjem zdravih navika i ranim otkrivanjem kroničnih bolesti kao što je šećerna bolest, Ivana Portolan Pajić napomenula je da dolazi do pozitivnih učinaka na ishode liječenja na više razina, od bolje kvalitete života oboljelih do manjeg broja komplikacija koje indirektno utječu i na financijsku održivost.
 
Dosljednost u provođenju reformskih mjera
 
Nedavno predstavljene rezultate dosadašnjih preventivnih zdravstvenih pregleda, pokazatelje javnozdravstvene akcije mjerenja šećera u Sisačko - moslavačkoj županiji, rezultate ranog otkrivanja melanoma na obali i otocima veže jedan imperativ - „Zdravlje je prvo“. Naše reformsko geslo želimo ugraditi u svijest svakog pojedinca kako bismo unaprijedili zdravlje i živote naših građana što je jedan od glavnih pokretača ove Vlade i zdravstvene administracije, poručio je ministar.
 
"Vjerujem da svatko od nas želi biti dugovječan i kvalitetno živjeti. Taj cilj ćemo postići upravo zajedničkim djelovanjem poput pokrenutih mobilnih dijabetoloških timova kojima pokazujemo dosljednost u provođenju reformskih mjera. Stoga, ova Vlada cijeni napore specijalista obiteljske medicine, specijalista endokrinologije i dijabetologije i medicinskih sestara i tehničara edukatora. Zato smo ovdje u i podržavamo vas u svim vašim iskoracima", zaključio je Beroš.

Izvor: MIZ/Vlada
 

Pisane vijesti