Podturen: Premijerka Kosor na svečanosti završetka radova na nasipu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/podturen_premijerka_kosor_na_svecanosti_zavrsetka_radova_na_nasipu.jpg

ČAKOVEC, 3. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor bila je danas u Podturnu na svečanosti u povodu završetka radova na nasipu rijeke Mure kod Podturna i Lončareva naselja.

Premijerka se u govoru prisjetila 2005. i odluke hrvatske vlade da se krene u izgradnju nasipa. Sada šest godina kasnije, kako je rekla, može se vidjeti realizacija tog projekta. Kosor je izrazila veliko zadovoljstvo odrađenim poslom, ali, naglasila je, tu se neće stati, nego će se projekt nastaviti dalje. Osim na katastrofalne poplave 2005., podsjetila je na poplave 2010. te istaknula da je iz pretpristupnih fondova Europske unije nakon njih dobiveno pet milijuna eura. Premijerka je rekla da se u Međimurskoj županiji najbolje vidi što se može učiniti kad svi rade zajedno, bez obzira na politički predznak. Ono što je dobro za Međimurje dobro je i za Republiku Hravatsku u cjelini, rekla je Kosor.

Međimurski župan Ivan Perhoč pohvalio je trud vlade na obrani od poplava i na sustavu natapanja koji je pušten u rad prije tjedan dana. Načelnik podturenske općine Josip Lepen rekao je da je izgradnja nasipa stoljetna želja stanovništva i da sada više nema straha od hirovitosti rijeke Mure. Podturen je jedna od dvije međimurske općine od posebne državne skrbi.

Radovi na nasipu u dužini od 2200 metara, od čega se 1450 metara odnosi na Podturen, a ostatak na nasip uz Lončarevo naselje u kojemu žive Romi, počeli su 2008., a vrijedni su 14,3 milijuna kuna. Nasip je dio investicija Hrvatskih voda vrijednih 80 milijuna kuna, kojima se nakon katastrofalnih poplava 2005. želi utvrditi desna obala Mure, od njezina ulaska u Hrvatsku do ušća u Dravu.



Pisane vijesti