Politiku sjećanja na zločine totalitarnih sustava ugraditi u obrazovni sustav radi mladih i novih naraštaja

  • Slika /Vijesti/2024/Travanj/21 travnja/Jasenovac_1.jpeg

I ove godine sudjelujemo na komemoraciji u Jasenovcu. Odajemo počast nevinim žrtvama i osuđujemo zločine ustaškog režima. Hrvatska je temu budućnosti sjećanja stavila u fokus svog predsjedanja IHRA-om, što se odnosi i na obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih sustava, kazao je premijer Plenković danas u Jasenovcu na komemoraciji u povodu obilježavanja 79. obljetnice proboja logoraša.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac, u povodu obilježavanje 79. obljetnice proboja iz tog zločinačkog ustaškog logora. Položio je cvijeće ispred spomenika Bogdana Bogdanovića „Cvijet“.

„Danas smo ponovno ovdje u Jasenovcu, na 79. godišnjicu proboja iz ustaškog logora. Još jednom smo došli osuditi totalitarni sustav, najgore zločine koji su počinjeni tijekom Drugoga svjetskog rata, odati počast nevinim žrtvama. Svima onima koji su stradali ovdje i u drugim logorima, u drugim mjestima tijekom Drugoga svjetskog rata“, kazao je premijer Plenković.  

Hrvatska predsjedala IHRA-om

Podsjetio je da je Hrvatska u proteklih godinu dana predsjedala Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). 

„Tema je našeg predsjedanja bila budućnost sjećanja, jer polako dolazimo u vrijeme - a proteklo je skoro 80 godina od kraja Drugoga svjetskog rata -  da je broj preživjelih, onih koji su bili najveći stradalnici, sve manji. Stoga smo, kao država koja je predsjedala IHRA-om, upravo tu temu stavili u fokus te dobili konsenzus za jedan okvirni dokument koji će odrediti smjer rada na politici sjećanja“, istaknuo je. 

Izrazito važno radi mladih

Premijer Plenković je izdvojio izrazito važnim da se upravo politika sjećanja na najstrašnije zločine totalitarnih sustava ugradi u obrazovni sustav.

„Tako da svi mladi na vrijeme dobiju punu istinitu i pravu informaciju, kako bi mogli zauzimati svoje stavove o budućnosti“, dodao je. 

Premijer Plenković još je jednom zahvalio Spomen-području Jasenovac na organizaciji te ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek na sudjelovanju u organizaciji.

U sklopu komemoracije izveden je prigodni glazbeni program, čitani su ulomci iz svjedočanstva preživjelih zatočenika te predvođene molitve u ime pravoslavnih, židovskih, katoličkih i islamskih vjernika.

Položen vijenac na Spomen-ploču na Romskom groblju Uštica

Nakon komemoracije u Jasenovcu, premijer Plenković položio je vijenac na Spomen-ploču na Romskom groblju Uštica. 

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te posebna savjetnica predsjednika Vlade Sara Lustig.

Pisane vijesti