Poljoprivreda je važan element hrvatskog nacionalnog identiteta i važna gospodarska djelatnost

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/20 prosinca/Sv. Martin 2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Svetom Martinu na Muri na konferenciji "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva", a tom je prigodom uručio 8 ugovora u vrijednosti od 310 milijuna kuna iz Mjere 4.3.1. Programa ruralnoga razvoja – Potpora za ulaganja u infrastrukturu – predstavnicima Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Nakon uvodnih pozdrava, govor predsjednika Vlade na konferenciji donosimo u cijelosti. 

"Poljoprivreda za Hrvatsku ima posebno veliko značenje. Osim što predstavlja važnu gospodarsku djelatnost, ujedno predstavlja i važan element hrvatskog nacionalnog identiteta i mi smo na sve vas zbog toga  izrazito ponosni. 

U Programu Vlade prepoznali smo poljoprivredu kao važan sektor i sa zadovoljstvom mogu reći da smo u dosadašnjem mandatu ostvarili većinu postavljenih ciljeva.

Ova konferencija prigoda je za osvrt na ono što je učinjeno, ali i da kroz dijalog vidimo kojim  smjerom svi zajedno trebamo nastaviti na dobrobit hrvatske poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.   

U Programu Vlade smo definirali nekoliko specifičnih ciljeva.

Prvi je snažan razvoj poljoprivrede koji želimo poduprijeti kroz zabranu nepoštenih trgovačkih praksi, kroz ukidanje brojnih troškova i naknada, ali i kroz razminiranje više od 6100 hektara poljoprivrednog zemljišta i stavljanja u funkciju.

Dajemo preko 550 milijuna kuna neizravne potpore kroz plavi dizel, štitimo obiteljska poljoprivredna gospodarstva od ovrhe kroz Zakon o OPG-u, pomažemo proizvođačima jabuka, mandarina, stočarima, proizvođačima meda i brojnim drugima.

A kroz više od 1750 besplatnih tečajeva educirali smo više od 28 tisuća poljoprivrednika.

Nastavili smo daljnji razvoj i izgradnju sustava navodnjavanja i provedeno je 9 projekata u vrijednosti od 357 milijuna kuna, na preko 3650 hektara.

Danas ćemo uručiti novih 8 ugovora u vrijednosti 310 milijuna kuna.

Osigurali smo pristup financijskim sredstvima, a samo u ovoj godini isplatili smo najviše potpora za poljoprivrednike i za investicije u proizvodnju hrane u vrijednosti od 5, 8 milijardi kuna, što je najviše u povijesti Hrvatske. 

Financijski elementi pomoći poljoprivrednicima

Svjesni smo problema financijske održivost poslovanja u sektoru poljoprivrede.

Uspostavili smo financijske instrumente kojima se dodjeljuju povoljniji krediti za poljoprivrednike.

Za jedan od naših najugroženijih sektora, sektor mljekarstva, osigurali smo dostupnost kredita s kamatom od 0,1%.

Smanjili smo i PDV na dobra koja se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, na 13 %.

Predano provodimo Program ruralnog razvoja i ugovorili smo 13,5 milijardi kuna odnosno 75 % ukupno raspoloživih sredstava.

Samo u našem mandatu isplatili smo 6,2 milijarde kuna od ukupno isplaćenih 7,8 milijardi kuna.

Ono što posebno veseli je da nema povrata neutrošenih sredstava odnosno da ćemo u potpunosti iskoristiti sredstva do 2023. godine.  

Uredili smo područje veterinarstva i usvojili Zakon o zaštiti životinja, a usvojili smo i Program pomoći stočarima do 2020.

Razvijamo i sektor ribarstva tako što moderniziramo i opremamo ribarske luke i iskrcajna mjesta.

Osim toga, u mandatu Vlade ugovoreno je šest puta više sredstava iz europskih fondova nego za vrijeme prethodne vlade.

U tri godine odobreno je 2170 projekata u vrijednosti od 1,4 milijarde kuna, a iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo isplaćeno je 580 milijuna kuna.

Uspostavili smo Portal gospodarskog ribarstva, geoinformacijski sustav u ribarstvu, poseban režim upravljanja u Jabučkoj kotlini.

Mjere Vlade pridonijele značajnom rastu poljoprivrede

Dame i gospodo,

Sve te mjere koje poduzimamo rezultirale su značajnim rastom koji doprinosi i rastu ukupnog BDP-a.

Raste izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, a pokrivenost uvoza izvozom svih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u prošloj godini bila je na razini od 67 %.

Zadovoljni smo s tim rezultatima jer je to najveća razina pokrivenosti u proteklih šest godina.

Povećan je broj poljoprivrednika - u Upisniku vas je sada 170.511 u odnosu na 2017. kada je bilo 164.465.

Raste i broj korisnika izravnih plaćanja -  u 2019.  godini čak 110.382 poljoprivrednika podnijela su zahtjev za potporu, što je više od 11 tisuća poljoprivrednika nego 2015.

Porastao je broj osiguranja poljoprivrednih usjeva od šteta – za 300 %, u odnosu na 2017. godinu, do čega je dovelo pojednostavnjenje sustava i subvencije Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 70 % premije. 

Pomlađujemo hrvatsku poljoprivredu - Hrvatska ima 22.351 mladog poljoprivrednika, a to je 13,11% ukupnih poljoprivrednih gospodarstva i time smo iznad prosjeka članica Europske unije.

Administrativno smo rasteretili poljoprivrednike ukidanjem  193 troška koje su stočari do sada plaćali državi, što im je osiguralo uštede od 17,2 milijuna kuna.

Zakonom o vinu rasteretili smo vinare, ukinuli naknade za kontrole vina i uveli decentralizaciju ocjenjivanja vina.

Oslobodili smo plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma, čuveni OKFŠ,  90 % svih poduzeća u Hrvatskoj.

Osjetan je rast ruralnog turizma što postižemo ulaganjem u nepoljoprivredne djelatnosti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U tom pogledu financiramo 600 projekata u iznosu od 245 milijuna kuna. 

Sveobuhvatna strategija razvoja poljoprivrede

Poštovane dame i gospodo,

paralelno s ostvarenjem tih ciljeva, pokrenut je, i to kroz konzultacije sa svima vama, proces izrade sveobuhvatne strategije razvoja poljoprivrede.

Njome trebamo odgovoriti na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva nakon 2020. godine. 

Strategija postavlja tri glavna strateška cilja i jedan sveobuhvatni horizontalni cilj. Prvi je povećati produktivnost i klimatsku otpornost poljoprivredne proizvodnje. Drugi je ojačati konkurentnost poslovnog okruženja i poljoprivredno prehrambenoga sustava. Treći je obnoviti ruralnu ekonomiju i poboljšati životni standard u ruralnom prostoru.

Horizontalni cilj je potaknuti poljoprivredno prehrambenu inovaciju.

Očekujem da zajedno radimo na ovom dokumentu. Želimo da ova Strategija posluži kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za zajedničku poljoprivrednu politiku u razdoblju 2021. – 2027. jer će upravo ona biti jedna od ključnih tema koje su pred nama u godini koja nam slijedi i koja će obilježiti prvo predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije.

Mi ćemo imati u ovoj godini puno europskih aktivnosti, a one koje se odnose na poljoprivredu važne su i povezane s jednim od naših prioriteta – Europa koja se razvija i koja raste, osobito u aspektu jačanja konkurentnosti i vještina.

Pritom mislim na daljnje produbljivanje jedinstvenog tržišta i snaženje digitalizacije poslovanja, jačanje konkurentnosti europske industrije i modernizaciju poljoprivrede i ruralnih područja.

Vještine i digitalizacija pružaju jedinstvenu mogućnost za privlačenje dodatnih ulaganja u brzorastuće inovativne digitalne i digitalizirane industrije u Hrvatskoj.

Siguran sam i da će naši poljoprivrednici, i hrvatski startupi, iskoristiti mogućnosti koje nude nove tehnologije poput mobilne mreže 5G, interneta stvari, velikih podataka, Blockchaina i sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

To je ključno ukoliko želimo Hrvatskoj i našem gospodarstvu, pa onda i poljoprivredi, osigurati značajniji udio na novim tržištima budućih proizvoda i usluga. 

Također, važno je i u vašem kontekstu da će naši prioriteti biti vezani za onu Europu koju zovemo Europom koja se povezuje i to u prometnom, energetskom i telekomunikacijskom pogledu.

Siguran sam da će jedna od tema koja je vezana za poljoprivredu biti i lajtmotiv u prvoj godini mandata Komisije Ursule von der Leyen – Zeleni sporazum – koji će praktički biti prožet kroz sve zakonske akte koje će nova Komisija upućivati prema Vijeću i prema Europskom parlamentu.

Vlada je pouzdani partner hrvatskih poljoprivrednika
 
Na kraju želim kazati da je naša Vlada od početka mandata poduzimala vrlo konkretne mjere, i na zakonskom planu i na proračunskom planu, a sve se to operacionaliziralo prema svima vama, s ciljem povećanja poljoprivredne proizvodnje, s dugoročnom konkurentnosti hrvatskih proizvođača i stoga želimo da ova naša nova Strategija uzme u obzir potrebe svih generacija poljoprivrednika, ribara i šumara.

Stoga potičemo i generacijsku obnovu svih tih sektora, jer dostupnost i sigurnost opskrbe kvalitetnom hranom preduvjet je ukupnog razvoja i opstojnosti Hrvatske.

Nastavit ćemo osiguravati poticajno okružje za kvalitetnije i uspješnije poslovanje, osobito u europskom ozračju, i znamo koliko je vaš trud i rad intenzivan.

U Vladi Republike Hrvatske, a posebno u Ministarstvu poljoprivrede, imate pouzdanoga partnera i prijatelja jer dijelimo zajednički cilj da ovakav potencijal kakav Hrvatska ima i u pogledu poljoprivrede i u pogledu šumarstva i u pogledu ribarstva bude jedan od onih dodatnih elemenata i vrijednosti za razvoj hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva uopće.

Želim vam svima kvalitetnu raspravu kroz nastavak panela te vam želim sretan Božić i sve najbolje u 2020. godini.

Hvala vam na pozivu".

Pisane vijesti