Postoje ozbiljni poslovni partneri zainteresirani za nastavak brodogradnje u Puli i Rijeci

Slika /00 A foto model/slike/horvat darko jpg.jpg

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat gostovao je u emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija. Teme razgovora bile su brodogradilište Uljanik i kutinska Petrokemija.

"Prema mojim informacijama, iz razgovora s Upravom Uljanika, Uprava nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva da bi se plaće danas isplatile. Polako bi trebalo prestati s praksom državnih intervencija u trenutku kada poduzećima dođe 'voda do grla'. U ovom trenutku na način kakav je bio do sada - država više ne smije", kazao je ministar Horvat. 

Usklađuju se modaliteti restrukturiranja

Naglasio je da se komunicira s Bruxellesom, te se usklađuju pojedinosti oko modaliteta restrukturiranja kakav bi trebao biti predočen Europskoj komisiji. 

"Državne intervencije, paralelno s tom komunikacijom, samo narušavaju mogućnost da se u jednom trenutku komunikacija sretno završi i da se krene s restrukturiranjem", dodao je.

Razgovara se, kazao je, s akterima vezanima uz ovaj problem i traži se partnere koji bi mogli preuzeti ove obveze. "Neki koji su povjerenje imali - gube ga. Ugovori u brodogradnji se ne realiziraju, brodovi se otkazuju, avansi se povlače i tu je problem", poručio je. 

Dodao je da Danko Končar ima svoj koncept, ali svoj koncept imaju i Uprava, sindikati i lokalna zajednica.


Ozbiljni partneri zainteresirani za Uljanik

"Postoje ozbiljni poslovni partneri koji žele kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci", naglasio je te dodao da su to ukrajinski "Smart Holding", talijanski "Fincantieri", nizozemski "Damen", a očekuje se dolazak zainteresiranih partnera iz Kine.

"Ako se program restrukturiranja bazira na oko 600 milijuna eura, strateški partner to mora financijski pratiti s najmanje 200 milijuna eura - i to mora dokazati", rekao je.


Petrokemija - postoji perspektiva i šansa

Vezano za kutinsku Petrokemiju, ministar Horvat je kazao da je gotovo svakodnevno u kontaktu sa članovima Nadzornog odbora i predsjednikom Uprave Đurom Popijačem, no ne želi prejudicirati odluke Nadzornog odbora.

 Podsjetio je da je Vlada - radi čišćenja bilance i pripreme dokapitalizacije -preuzela obveze Petrokemije u iznosu od 450 milijuna kuna.

"Dođe li do dodatnih 450 milijuna kuna svježeg kapitala kroz dokapitalizaciju i poduzmu li oni koji žele dokapitalizirati tvrtku novi investicijski ciklus, koji se mora dogoditi početkom sljedeće godine, onda sam siguran da za Petrokemiju postoji perspektiva i šansa", dodao je.

 Izdvojio je da financijski sektor, mirovinski fondovi, ali i neka javna poduzeća, žele participaciju u Petrokemiji. "Jer, vide da bi se u jednom trenutku iz Petrokemije moglo roditi nešto što bi tržišnim mehanizmima moglo donijeti dobit. U finalizaciji smo svih onih uvjeta koji će dovesti do toga da se može objaviti javni poziv za uplatu i dokapitalizaciju", rekao je.

Istaknuo je da se nude ozbiljni strateški partneri. "Tu svoju ozbiljnost pokazat će u trenutku kada ih pozovemo da svoj doprinos uplate na poslovni račun Petrokemije", zaključio je.
 

Pisane vijesti