Potpisan projektni dokument „Zatvaranje poglavlja: društveno uključivanje i transformacija sukoba na bivšim ratom zahvaćenim područjima u Hrvatskoj“

Potpredsjednik Vlade RH za regionalni razvoj, obnovu i povratak prof. dr. sc. Slobodan Uzelac i, u ime agencija Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj, stalni predstavnik Programa UN-a za razvoj (UNDP) Yuri Afanasiev, potpisali su danas, u Banskim dvorima, projektni dokument „Zatvaranje poglavlja: društveno uključivanje i transformacija sukoba na bivšim ratom zahvaćenim područjima u Hrvatskoj“, čime se pokreće provedba ovog dvogodišnjeg projekta.

Projekt je vrijedan 3 milijuna američkih dolara i u potpunosti će biti financiran iz UN-ovog Fonda za ostvarenje Milenijskih ciljeva razvoja, kojeg financira španjolska Vlada. Španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, Manuel Salazar također je nazočio potpisivanju.

Projektom će se nastojati ukloniti ili ublažiti posljedice ratnih zbivanja na području 6 županija: Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije - od revitalizacije oštećene i nedostajuće komunalne i gospodarske infrastrukture, pa do zapošljavanja i ublažavanja psiho-socijalnih posljedica na najranjivije skupine društva. Glavni je naglasak na stvaranju preduvjeta za sprječavanje nasilja i mogućih konflikata induciranih kao posljedica rata.

Projektom su predviđena tri međusobno povezana skupa aktivnosti:

1) podrška državnim institucijama zaduženim za koordinaciju procesa obnove i povratka te sustavu zaštite svjedoka i žrtava nasilnih zločina na hrvatskim sudovima;
2) održiva reintegracija povratnika i integracija doseljenika u lokalne zajednice, kroz planiranje u zajednici, prevenciju nasilja u školama i rad na osnaživanju najranjivijih skupina u društvu;
3) socio-ekonomski oporavak ciljanih područja kroz pomoć u realizaciji projekata identificiranih u zajednici, kao i onih usmjerenih na zapošljavanje i ulaganja.


U provedbi projekta zajednički sudjeluju agencije Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj: UNDP, Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR), Fond UN-a za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).



Pisane vijesti