Potpisan Sporazum o izgradnji zgrade i sportske dvorane rehabilitacijskog centra Čakovec

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/25 svibnja/Potpis1 (5).jpeg

Sporazum o izgradnji zgrade i sportske dvorane Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec potpisali su danas predstavnici Vlade te vodstvo Međimurske županije i grada Čakovca, projekt je vrijedan 16,5 milijuna eura, a svečanosti je nazočio i premijer Andrej Plenković.

"Nakon dugo vremena, pregovora i razgovora uspjeli smo napraviti konstrukciju za financiranje nečega što je svakako potrebno Međimurskoj županiji", kazao je, potpisujući sporazum, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Dodao je da je centar namijenjen građanima koji imaju posebne potrebe, s većim mentalnim poteškoćama kako bi mogli ostvariti i onaj segment školovanja koji je primjeren njihovim mogućnostima.
 
Kapacitet je oko 250 polaznika, a u ovom trenutku ih ima 196. "Oni su smješteni u neadekvatnim prostorima, a izgradnjom ovog centra imat će sve mogućnosti, uključujući i sportske sadržaje", pojasnio je.
 
"Uvjeren sam da je ovaj projekt konkretna manifestacija, prije svega pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a to su u ovom slučaju naši najmlađi kojima moramo posebno pomoći", naglasio je premijer Plenković.
 
Društva se, poručio je,  mjere i po kriteriju uključivosti, "a ovo je taj bitan kriterij uključivosti za one koji tek trebaju doći u poziciju da imaju jednake šanse u našem društvu - njima i njihovim obiteljima".
 
"Ovaj primjer potvrđuje da naša Vlada gleda u potpunosti s jednakom optikom prema svim krajevima Hrvatske neovisno o tome tko je u ovom trenutku u aktualnoj poziciji povjerenja od strane građana", naglasio je premijer.
 
Procijenjena vrijednost projekta, kako je rečeno, u ovom trenutku je 16,5 milijuna eura, a sredstva će biti osigurana najvećim dijelom iz državnog proračuna, dok će se manji dio financirati iz proračuna županije i grada.
 
Potpis na sporazum stavio je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić koji je tom prilikom rekao da je uz taj projekt njegovo ministarstvo s početkom godine osnovalo još jednu ustanovu socijalne skrbi upravo na području Međimurja.
 
"Riječ je o Centru za pružanje usluge u zajednici koji za cilj ima osigurati i pružati integrirane usluge za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s problemima u ponašanju", pojasnio je.
 
Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini ustvrdila je kako je ovo najljepši poklon za 29. rođendan grada Čakovca.
 
"Mislim da su djeca i roditelji, a prvenstveno djelatnici zavrijedili takav prostor", naglasila je dodavši kako će prostor biti reprezentativan te da takav treba Međimurskoj županiji.
 
"Ovdje šaljemo jednu snažnu poruku socijalne osjetljivosti, sukladno potrebama koje imamo na sjeveru Hrvatske s obzirom na to da nije samo riječ o međimurskoj županiji nego i o županijama koje su na sjeveru Hrvatske", kazao je župan Matija Posavec.

Izvor: Hina

Pisane vijesti