Potpisan Sporazum o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja za hrvatske branitelje

Danas je potpisan Sporazum o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja za hrvatske braniteljhrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog ratte djecu smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja i djecu 100%-tnih HRVI iz Domovinskog ratkoji su zbog težine posljedica rata dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim kandidatima u pogledu pristupa visokom obrazovanju.

Danas je potpisan Sporazum o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja za hrvatske branitelje, hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata, te djecu smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja i djecu 100%-tnih HRVI iz Domovinskog rata, koji su zbog težine posljedica rata dovedeni u neravnopravan položaj s ostalim kandidatima u pogledu pristupa visokom obrazovanju.

Sporazum su, u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa državni tajnik za znanost i tehnologiju prof. dr. sc. Dražen Vikić Topić, te u ime Rektorskog zbora rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš.

Rektorski zbor će, prema Sporazumu, uputiti na nadležna tijela pojedinih sveučilišta prijedlog da se kategorijama obuhvaćenim sporazumom, pod uvjetom da prijeđu bodovni prag, omogući izravan upis na ustanove visokog obrazovanja izvan redovite kvote. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa snosit će troškove studija tako upisanih kandidata u realnom iznosu. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osigurat će sredstva i snositi troškove u visini od 2.000,00 kuna za pripreme za polaganje razredbenog ispita za svakog zainteresiranog kandidata iz navedenih kategorija u ustanovi po njihovom izboru, i to za djecu poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja bez obzira na prihode obitelji, a za sve ostale uz primjenu imovinskog cenzusa.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, imajući u vidu interes Republike Hrvatske za povećanjem broja visoko obrazovanih, a u svrhu omogućavanja boljeg pristupa obrazovanju, razmotrit će dodatne mogućnosti studentskog stipendiranja po različitim osnovama, s ciljem da se ukupna sredstva za stipendije uvećaju po mogućnosti za 100%, a najmanje za 50% i da se stipendiranje za sve studente učini socijalno osjetljivijim i poticajnijim za studiranje na deficitarnim ustanovama visokog obrazovanja.

Potpisivanju su nazočili članovi radne skupine za izradu Sporazuma te predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.



Pisane vijesti