Potpisan Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpisan_ugovor_o_katolickim_osnovnim_i_srednjim_skolama.jpg

ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić potpisali su danas u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama, između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Taj ugovor naslanja se na ugovor o suradnji između Republike Hrvatske i Svete Stolice iz 1996. na području odgoja i kulture, istaknula je premijerka Kosor, podsjetivši da u Hrvatskoj djeluje dvanaest katoličkih gimnazija, dvije osnovne škole i 48 vrtića.

Njime oživotvorujemo nastojanje hrvatskog obrazovnog sustava u njegovanju svega onoga što je iznimno važno uoči ulaska u EU, njegovanje naših korijena, baštine, identiteta, odnosno da se od najranije dobi djecu uči domoljublju i ponosu na svoje korijene i na ono što jesmo, na našu povijest, tradiciju i kulturu, naglasila je Kosor.

Potpisivanje Ugovora ocijenila je važnim korakom u tim nastojanjima te jednim od važnijih uvodnih događaja ususret skorašnjem dolasku pape Benedikta XVI. u Hrvatsku.

Hrvatska Vlada će preko resornoga ministarstva financirati plaće zaposlenih u katoličkim školama i sve što je određeno kolektivnim ugovorima, kazala je premijerka Kosor.

Predsjednik HBK mons. Marin Srakić rekao je da se u Ugovoru o katoličkim osnovnim i srednjim školama navodi koje su to katoličke škole u Hrvatskoj, kako je određena nastava u njima, kako se osiguravaju financijska sredstva te, uz ostalo, imenovanje ravnatelja.

Podsjetio je da je Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske na području odgoja i kulture utvrđeno pravo Katoličke crkve osnivati škole na svim razinama te predškolske ustanove.

Želimo promicati kršćanske vrijednosti, a plan i program u skladu su s onima mjerodavnog ministarstva, naglasio je mons. Srakić, dodavši da je praksa pokazala kako su nastavnici, profesori i roditelji vrlo zadovoljni prijateljskom atmosferom u katoličkim školama, a vrlo je visok postotak onih koji su nakon katoličkih gimnazija upisali fakultete.

Katoličke škole nisu specifikum katoličkih zemalja, one, primjerice, postoje i na Kosovu, gdje su većina učenika muslimani, kazao je Srakić, dodavši da u svijetu ima više od milijun katoličkih škola te je težnja i dalje ih osnivati u Hrvatskoj.

Na potpisivanju su bili nazočni i ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs te biskupi, članovi HBK i komisije koja je bila zadužena za taj Ugovor.

Požeški biskup mons. Antun Škvorčević rekao je kako je program katoličkih škola jasno definiran prema Ministarsvu znanosti, obrazovanja i športa, a Katolička crkva ga izvršava u nadi da će kroz Nacionalni kurikulum dobiti mogućnost slobodnih satova kroz koje će se moći istraživati identitet katoličke škole.

Šibenski biskup Ante Ivas rekao je kako su dosadašnja iskustva s osnovnom katoličkom školom u Šibeniku izvrsna, a zanimanje roditelja koji žele upisati djecu u tu školu dvostruko je veće od broja djece koju se može primiti.

Katoličke gimnazije postoje, među ostalim, u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Pazinu, Požegi, Slavonskom Brodu, a osnovne škole u Požegi i Šibeniku.



Pisane vijesti

Dokumenti