Potpisan ugovor o sufinanciranju centra gospodarenja otpadom Marišćina

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpisan_ugovor_o_sufinanciranju_centra_gospodarenja_otpadom_mariscina.jpg

RIJEKA,30. svibnja 2011.(Hina) - Ugovor o zajedničkom financiranju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina za područje Primorsko-goranske županije u vrijednosti od 49,3 milijuna eura potpisan je danas u Rijeci u nazočnosti predsjednice vlade Jadranke Kosor.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Zlatko Ivaniš, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvrtke Ekoplus, koja vodi projekt uređenja centra Dušan Šćulac.

Projekt je sufinancirala EU iz svojih fondova s 22,3 milijuna eura, FZOEU s 11 milijuna eura a Primorsko-goranska županija, grad Rijeka i Ekoplus sa 16 milijuna eura.

Predsjednica vlade Kosor je kazala da je u drugom tromjesečju ove godine ispunjen cilj pokretanja dvaju velikih projekata centara za gospodarenje otpadom u ovoj i Istarskoj županiji, a već prije je počela izgradnja centra u Šibensko-kninskoj županiji. Za ta tri projekta je EU pokazala razumijevanje i prihvatila ih, kazala je premijerka.

Oni pokazuju kako treba pripremati i raditi projekte, te kako je u velikim projektima potrebno biti zajedno, rekla je Kosor.

Istaknula je da će centri biti potpora razvoju turizma, zbog kvalitetnije zaštite okoliša, navevši da je za sanaciju 299 odlagališta komunalnog otpada namijenjeno 1,5 milijarda kuna, a dosad ih je sanirano 97.

Okupljene su pozdravili župan Komadina, gradonačelnik Obersnel a projekt centra na Marišćini je predstavio Dušan Šćulac.

Prostirat će se na 42,5 hektara na sjeveru općine Viškovo. Primjenom postupka mehaničko-biološke obrade nerazvrstanoga komunalnog otpada trajno će se izolirati prikupljeni otpad i tako smanjiti njegov utjecaj na okoliš.

Razvojem centra na Marišćini uspostavit će se integrirani sustav gospodarenja otpadom u županiji s pet pretovarnih stanica na dosadašnjim odlagalištima. Ujedno će se sanirati sva postojeća odlagališta, uključujući i najveće, Viševac na jugu općine Viškovo. Do kraja godine je planirano potpisivanje ugovora za gradnju centra a zavšetak gradnje bi trebalo biti u prvom tromjesečju 2014.

U premijerkinoj pratnji bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.



Pisane vijesti