Potpisan ugovor o zamjeni nekretnina između Hrvatske i Grada Zagreba

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor o zamjeni nekretnina između Hrvatske i Grada Zagreba kojim Vlada postaje vlasnikom poslovne zgrade u Krajiškoj 20 u dosadašnjem vlasništvu Grada Zagreba, a Grad postaje vlasnikom nekretnina bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici 87.

ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor o zamjeni nekretnina između Hrvatske i Grada Zagreba kojim Vlada postaje vlasnikom poslovne zgrade u Krajiškoj 20 u dosadašnjem vlasništvu Grada Zagreba, a Grad postaje vlasnikom nekretnina bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici 87.

Na tu će lokaciju biti preseljene dvije škole i izgradit će se sportska dvorana, a što će učiniti Družba sestara milosrdnica svetog Vinka na lokaciji u Varšavskoj vidjet će se, jer traže proširenje ženske katoličke gimnazije. U poslovnoj zgradi u Krajiškoj 20 smjestit će se Ministarstvo znanosti, prosvjete i sporta, a u njegov dosadašnji prostor uselilo bi se Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, pojasnio je Sanader.

Dodao je kako je dogovoreno da se u zamjeni nekretnina između države i Grada Zagreba poštuje načelo jednake vrijednosti. Sanader je izrazio zadovoljstvo što je riješen problem koji opterećuje Grad i državu već devet godina i što je riješen na zadovoljstvo Grada, države, škola i Družbe sestara milosrdnica.

Premijer Sanader rekao je da je to još jedan zajednički projekt države i Grada Zagreba, nastavak suradnje na dobrobit građana Zagreba. Podsjetio je da je Vlada još 1997. donijela odluku da se Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka iz Zagreba vraćaju u vlasništvo zgrade u Varšavskoj ulici 17 koji danas koriste Upravna i Birotehnička škola. Ta se odluka nije mogla provesti do sada, jer se nije našao zamjenski prostor za te dvije škole, a Družba Sestara milosrdnica imale su razumijevanja da ne usele odmah u školu, rekao je premijer.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će se u rekonstruiranu zgradu u Vlaškoj 87 smjestiti Upravno-birotehničku školu i da se još natječu 13. gimnazija i Škola za klasični balet. Naša je namjera na taj način rješavati nedostatak prostora za škole, rekao je Bandić.

Upitan je li na sastanku bilo riječi o izmjenama Zakona o financiranju lokalne samouprave Bandić je rekao da će nastojati da se Grad Zagreb nikad ne dovede u suprotnost s ostalim dijelom Hrvatske. "Mi smo za ravnomjerni razvoj Hrvatske, a da se istodobno ne ugrozi realizacija strateških kapitalnih objekata i njegov značaj u razvitku Hrvatske. Zagreb je do sada pomagao i želi i dalje pomagati Hrvatskoj i svaki je potez dobro došao", rekao je Bandić.

Taj će se zakon (o financiranju lokalne samouprave) usvojiti u Saboru i još ćemo razgovarati o tome i rješenje treba pronaći što prije, kazao je zagrebački gradonačelnik.

Premijer Sanader je rekao kako mu se čini da nekome smeta dobra suradnja države i Grada, a to nije pravi pristup. "Duboko vjerujem bez obzira tko bio premijer, a tko gradonačelnik Zagreba - suradnja između Vlade i premijera, Zagreba i gradonačelnika uvijek mora biti besprijekorna i to nas dvojica promoviramo i tako treba biti i u buduće", naglasio je Sanader.

Razumijem gradonačelnika budući bi izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi Zagreb trebao dobiti oko 700 milijuna manje logično je da ćemo razgovarati i mi smo odgovorni u Vladi, pa najavljujem da ćemo zajednički tražiti rješenje kako pomoći Gradu Zagrebu da se to ne osjeti i da drugima pomognemo, rekao je Sanader.



Pisane vijesti