Potpisana izjava kojom se ističe značaj obnove Staroga mosta i poziva na suradnju

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/23_srpnja/GGR, Mostar .jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman potpisao je u Mostaru s kolegom iz BiH Elmedinom Konakovićem i predstavnicima Turske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije izjavu kojom je istaknuta važnost obnove Staroga mosta te je pozvano na jačanje međusobne suradnje ovih zemalja. Na 20. obljetnicu od obnove u ratu srušenoga Staroga mosta u Mostaru su se okupili brojni uglednici na konferenciji 'Mostar 2024 Dijalog za budućnost'.

Rezultat je Zajednička izjava kojom se navodi kako obnova Staroga mosta predstavlja snažan podsjetnik na bogatu kulturnu, nacionalnu i vjersku raznolikost naše regije i našu nepokolebljivu predanost njegovanju mira i suradnje.
Dokumentom je pozvano na jačanje suradnje u svim oblastima i međusobno promicanje dijaloga.

Ministar Grlić Radman je istaknuo kako hercegovačko središte ujedinjuje i promovira brojne različitosti i njihovo bogatstvo.

"Mostar je primjer, jedna multikulturalna minijatura, vodeći ljudi reflektiraju odraz jednog dobrog ozračja, dobrog duha koji vlada u gradu Mostaru", rekao je Grlić Radman u izjavi za medije.

Naveo je kako je Hrvatska bila jedna od pet zemalja koje su s pola milijuna eura financijski, ali i stručno pomogli obnovu Staroga mosta srušenog u jesen 1993. godine u bošnjačko-hrvatskome ratu.

"Most simbolizira povezivanje, simbolizira razumijevanje, dijalog i toleranciju. Ovdje smo osjetili ozračje spremnosti svih aktera na dijalog jer jedino se može graditi budućnost ako smo spremni na dijalog, imati pozitivan pristup i afirmirati vrijednosti koje nas ujedinjuju", kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Hrvatski stručnjaci među najzaslužnijim za obnovu Staroga mosta

Na konferenciji u Mostaru sudjelovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako su hrvatski stručnjaci među najzaslužnijim za obnovu Staroga mosta. Ocijenila je ohrabrujućim poruke s okupljanja u gradu na Neretvi.

"Drago mi je da su ovdje poslane poruke međusobnog poštovanja pripadnosti zajedničke baštine, ovdje u BiH, svih konstitutivnih naroda. Svi oni doprinose kulturnom bogatstvu BiH i to treba čuvati i dalje", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Najavila je da će hrvatska Vlada predvođena Andrejom Plenkovićem nastaviti snažno podupirati napredak BiH i zemlje zapadnoga Balkana prema EU.

Zagreb snažno podupire euroatlantski put BiH

Ministar Gordan Grlić Radman izrazio je uvjerenje da će Bosna i Hercegovina uskoro formalno započeti pristupne pregovore s Europskom unijom, što službeni Zagreb snažno podupire.

"Dobio sam uvjerenja da se radi na reformama i da se pokušava postići dogovor i usuglasiti pozicije, da je napredak izvjestan i da možemo očekivati otvaranje pristupnih pregovora", rekao je Grlić Radman nakon susreta s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru. 

Ministar nije želio nagađati hoće li se to dogoditi u prosincu s obzirom da je u tijeku imenovanje važnih tijela u Europskoj uniji. Istaknuo je kako Zagreb snažno podupire euroatlantski put BiH zajedno s ostatkom zemalja zapadnoga Balkana. 

"Hrvatska vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem od prvoga dana podupire euroatlanstki put. Sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana je od neprocjenjive važnosti. Zato je Hrvatska advokat i iskreni zagovaratelj euroatlantske perspektive i integracija Bosne i Hercegovine", rekao je Grlić Radman.

Ministar se sastao i s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti