Potpisana Ministarska deklaracija o PEOP-u

Predstavnici Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Italije i Europske komisije potpisali su danas u Zagrebu Ministarsku deklaraciju o Paneuropskom naftovodu (PEOP), projektu opskrbe europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, odnosno od rumunjske luke Constanze na Crnom moru, kroz spomenute zemlje, do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta.

ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) - Predstavnici Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Italije i Europske komisije potpisali su danas u Zagrebu Ministarsku deklaraciju o Paneuropskom naftovodu (PEOP), projektu opskrbe europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, odnosno od rumunjske luke Constanze na Crnom moru, kroz spomenute zemlje, do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta.

Deklaracija je potpisana u sklopu Foruma "Jugoistočna Europa - energetski most između Ruske Federacije, Mediterana, kaspijskog i srednjoistočnog područja i Europske unije" koji se danas održava u Zagrebu u sklopu hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Ruta PEOP-a prolazit će kroz Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju u dužini od oko 1.856 kilometara, od čega na Hrvatsku otpada 435 kilometra. U Hrvatskoj PEOP slijedi postojeći koridor Jadranskog naftovoda, ali bi trebalo uspostaviti i novi koridor od Melnica do slovenske granice.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je prisustvovao potpisivanju Deklaracije, ocijenio je da je PEOP strateški projekt za Hrvatsku i druge zemlje koje su uključene u njegov razvoj, a te bi zemlje, kaže Sanader, trebale imati i značajne ekonomske koristi izgradnjom naftovoda.

Hrvatska bi izravna ekonomska koristi iznosila, ovisno o kapacitetu, između 1,3 i 2,2 milijarde dolara, rekao je.

Prema njegovoj ocjeni, projekt je važan za stabilnost opskrbe Europske unije.

Hrvatska nije imala dvojbi oko realizacije PEOP-a, nego je jedan od njegovih glavnih zagovornika i promicatelja, rekao je Sanader.

Prema njegovim riječima, ulaganja u dio PEOP-a kroz Hrvatsku bila bi od 550 milijuna do 980 milijuna dolara, ovisno o kapacitetu naftovoda.

Sanader je istaknuo i ekološku komponentu projekta, zbog znatno smanjenja tankerskog prometa u Jadranu koje bi nastupilo realizacijom PEOP-a.

Projekt je, dodao je, važan i za hrvatske rafinerije koje će dobivati više kvalitetnije nafte nego dosad.

Povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs rekao je kako se predviđa da će se u narednih 25 godina globalna potražnja za naftom povećati za 41 posto, pa je važna gradnja infrastrukture do naftom bogatih područja.

PEOP će, kaže Piebalgs, omogućiti bolju eksploataciju kaspijskih i uralskih izvora i biti premosnica pri zagušenju drugih dobavnih pravaca iz tih regija.

Potpisivanje Deklaracije pozdravili su i predstavnici drugih zemalja potpisnica, naglašavajući uglavnom stabilnost opskrbe Europe kaspijskom naftom i mogućnosti razvoja regije, kao prednosti koje donosi PEOP.

Slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak rekao je da Deklaracija ne bi trebala biti obvezujuća, nego ona znači dobru političku volju, što je, kako je rekao, i razlog slovenskog potpisa na Deklaraciju.

Nakon potpisivanja Deklaracije o projektu PEOP trebat će utvrditi kompanije koje tim pravcem žele izvoziti naftu iz Kaspijske regije, te one koje ju žele kupovati. Bude li interes dovoljan slijedi izrada potrebne dokumentacije, kao što su studije isplativosti i utjecaja na okoliš.

Ukupni troškovi uspostave cijelog sustava PEOP-a procjenjuju se na 2,62 milijardi dolara za slučaj transporta 60 milijuna tona godišnje, odnosno na 3,96 milijardi za transport od 90 milijuna godišnje.



Pisane vijesti