Potpisano pet sporazuma hrvatske i mađarske vlade

Prvi na dnevnom redu bio je Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma o izgradnji cestovnog graničnog mosta na rijeci Muri, na autocesti između Letenye i Goričana na paneuropskom koridoru V/b, koji je potpisan u Budimpešti 16. prosinca 2004. godine.

ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska i Mađarska potpisale su u četvrtak u Zagrebu, nakon druge po redu zajedničke sjednice dviju vlada na kojoj su premijeri Ivo Sanader i Ferenc Gyurcsany potvrdili "prijateljske, europske dobrosusjedske odnose" dvije države, pet sporazuma kojima se regulira suradnja na području gospodarstva, uključivši razvoj infrastrukture, te području kulture i lokalne samouprave.

Prvi na dnevnom redu bio je Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma o izgradnji cestovnog graničnog mosta na rijeci Muri, na autocesti između Letenye i Goričana na paneuropskom koridoru V/b, koji je potpisan u Budimpešti 16. prosinca 2004. godine. Ovaj sporazum su potpisali Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka RH, i Janos Koka, mađarski ministar gospodarstva i prometa.

Protokol o suradnji između hrvatskog Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i mađarskog Ministarstva gospodarstva i transporta potpisali su Branko Vukelić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva RH, i Janos Koka, mađarski ministar gospodarstva i prometa.

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i mađarski ministar obrazovanja i kulture Istvan Hiller potpisali su Memorandum o razumijevanju o suradnji dviju vlada na europskim kulturnim pitanjima.

Svoj potpis na Deklaraciju o namjeri suradnje glede nacionalne i regionalne politike razvitka i njihove primjene stavili su Martina Dalić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije, i Gordon Bajnai, povjerenik Vlade Republike Mađarske za razvojnu politiku.

Također potpisan je i Sporazum o suradnji lokalnih samouprava. Njega su potpisali Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu RH i Monika Lamperth, mađarska ministrica lokalne samouprave i regionalnog razvitka.

U uvodnim govorima na početku sjednice, koji su bili otvoreni za javnost, premijeri dviju zemalja Ivo Sanader i Ferenc Gyurcsany istaknuli su da Hrvatska i Mađarska gaje iznimno "prijateljske, europske dobrosusjedske odnose".

"Prošlost i budućnost upućuju nas na još snažniju suradnju", rekao je Sanader, dodavši da se ta suradnja sada smjestila i u europske okvire.

"Europska dimenzija najvažniji je okvir ne samo za suradnju dviju zemalja" već i okvir suradnje u regiji, kazao je hrvatski premijer.

Gyurcsany je potvrdio da je Mađarska privržena tom europskom konceptu, te da će Budimpešta i dalje čvrsto podržavati Hrvatsku ali i ostale zemlje prema putu u EU.

"Za Europu je vrlo važno što se događa na Balkanu. Naša je zajednička odgovornost podupirati zapadni Balkan", kazao je mađarski premijer.

Objasnio je da ta potpora "nije roba koja se može kupovati i prodavati" jer da Mađarska za tu potporu ne traži ništa zauzvrat.

"To je naša neosporna politička odgovornost", istaknuo je Gyurcsany.

Ističući važnost redovitih susreta, dijaloga i kontakata među susjedima, Gyurcsany je šaljivo dometnuo da mu Cardiff, gdje su dvije zemlje izgubile domaćinstvo za Europsko nogometno prvenstvo 2012., "nije ubio volju za suradnjom".

Dvojica su premijera također kazala da su dogovori s prošle zajedničke sjednice dviju vlada održane u siječnju prošle godine u Budimpešti "ostvareni".



Pisane vijesti