Potpisivanjem sporazuma postignuti preduvjeti za izgradnju novog maksimirskog stadiona; Plenković: Ovo je povijesni dan

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/21 veljača/VRH_4751.jpg

Potpisivanjem sporazuma između Vlade, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba riješen je imovinsko-pravni spor star skoro tri desetljeća, čime su osigurani preduvjeti za izgradnju novog nogometnog stadiona na Maksimiru. Premijer Plenković je ocijenio da je riječ o povijesnom danu. "S ovim je napravljeno jedno dobro i sportu, i Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji i vjernicima", istaknuo je. Kazao je kako je Vlada inicirala i koordinirala taj proces na tragu želje da se oduži hrvatskim nogometašima, osobito Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja je u proteklih pet godina osvojila tri medalje. 

Danas je u Banskim dvorima potpisan Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije „Gradskog stadiona Maksimir“ i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu“.

Sporazum su potpisali predsjednik Vlade Andrej Plenković, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Riješen imovinsko-pravni spor star skoro tri desetljeća

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako je današnjim potpisivanjem Sporazuma riješen imovinsko-pravni spor star skoro tri desetljeća, koji je, kako je rekao, predstavljao prepreku za ozbiljno investiranje i izgradnju novoga stadiona u Maksimiru kakav zaslužuje grad Zagreb, Zagrepčani i Hrvatska.

"Danas zaista bez ikakve dileme, gledajući perspektivu Maksimira, Dinama, hrvatske nogometne reprezentacije, nogometa i sporta, možemo reći da je riječ o povijesnom danu", istaknuo je Plenković.

Podsjetivši da je problem zapravo star od 1945. godine kada je imovina Zagrebačke nadbiskupije oduzeta od tadašnjih vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije, premijer je zahvalio mons. Draženu Kutleši i Zagrebačkoj nadbiskupiji, zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću te kolegama u Vladi koji su proteklih mjeseci radili na pronalaženju rješenja s kojim će sve tri strane biti zadovoljne.

Pojasnio je aranžman rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, kazavši da se Zagrebačka nadbiskupija odriče već podnesenih zahtjeva za naknadnom oduzete imovine, a za uzvrat dobiva 10 lokacija u gradu Zagrebu, koje će Vlada Republike Hrvatske ili otkupiti od privatnih vlasnika ili će zamijeniti zemljišta s Gradom Zagrebom, a koji će u onim dijelovima grada gdje nema crkava ili drugih objekata Katoličke crkve sada biti predestinirani upravo za tu namjenu. 

"S ovim je napravljeno jedno dobro i sportu, i Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji i vjernicima", istaknuo je Plenković.

Snažna potpora hrvatskom sportu

Kazao je kako je Vlada inicirala i koordinirala taj proces na tragu želje da se oduži hrvatskim nogometašima, osobito Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja je u proteklih pet godina osvojila tri medalje. 

Premijer je pohvalio sinergiju Zagrebačke nadbiskupije, središnje vlasti i Grada Zagreba, što, kako je, rekao pokazuje model na koji način svi zajedno možemo raditi na opće dobro i u interesu hrvatskoga sporta, a posebno nogometa.

Vrijeme je, istaknuo je, da se prione u drugu fazu i da po mogućnosti do idućeg Svjetskog prvenstva, i u Zagrebu imamo novi nogometni stadion.

Predsjednik Vlade je ponovio da je današnji događaj povijesnog karaktera te je na tragu snažne potpore hrvatskom sportu koji Vlada poduzima proteklih godina, naglasivši da će Vlada učiniti napore da pomogne i u obnovi Poljuda, što ne znači, istaknuo je, da će zaboraviti Rijeku, Osijek, Varaždin i druga središta.

U sljedeće dvije godine osigurat će se preduvjeti za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovog ugovora, istaknuvši da su se Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske sporazumjeli kako će u sljedeće dvije godine osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava, odnosno objekata Katoličke crkve u Zagrebu.

"Mi na ovih deset lokacija želimo graditi crkvene objekte. I sve ono što ide popratno, možda i vrtiće i sve ono što će biti potrebno. Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu, sad je obveza na Vladi i Zagrebu da ovo provedu. Zagreb mora u roku od dvije godine omogućiti gradnju ovih objekata koji su potrebni", poručio je nadbiskup Kutleša.

Dovršetak studije izvodljivosti očekuje se kroz nekoliko mjeseci

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević je naglasio kako je ponosan što je dugogodišnji spor, koji je stajao na putu izgradnje novog stadiona, riješen u mandatu njegove Gradske uprave i uz konstruktivnu suradnju sve tri strane. 

"Smatram da smo time pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi koji se nisu dugo vremena rješavali", kazao je.

Gradonačelnik je rekao i da se kroz nekoliko mjeseci očekuje dovršetak studije izvodljivosti kojom će se definirati popratni komercijalni sadržaji, a nakon toga će Grad raspisati javni arhitektonsko-urbanistički natječaj, i u konačnici, javni natječaj za odabir privatnog investitora za stadion.Pisane vijesti