Potpredsjednica Kosor: Do kraja godine svi stopostotni HRVI prve skupine bit će stambeno zbrinuti

Na današnjem 11. susretu najtežih, stopostotnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor najavila je da će do kraja godine i preostala četiri najteža invalida Domovinskog rata biti stambeno zbrinuta.

ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Na današnjem 11. susretu najtežih, stopostotnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor najavila je da će do kraja godine i preostala četiri najteža invalida Domovinskog rata biti stambeno zbrinuta.

Kosor je najavila i najnoviju akciju Ministarstva branitelja - liječenje u baro-komori u Splitu stopostotnih HRVI prve skupine, što će njeno ministarstvo osigurati ugovorom s Ministarstvom obrane i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Kosor je rekla da će oni na liječenju moći boraviti sa svojim obiteljima.

U Hrvatskoj je oko 480 stopostotnih HRVI prve skupine, rekla je Kosor dodajući da brojka nikada nije konačna jer, na žalost, pojedini članovi zbog komplikacija umiru, ali i invalidi drugih skupina zbog pogoršanja bolesti prelaze u tu najtežu skupinu.

Kazala je da je u godinu dana Ministarstvo nabavilo 122 automobila za te invalide i da je upravo raspisan natječaj za još jednu veliku isporuku oko 140 automobila.

Podsjetila je da od prošlogodišnjeg susreta do danas Ministarstvo 22-ojici najtežih invalida riješilo stambeni problem, kao i status njihovih njegovateljica, najčešće supruga, koje nisu imale regulirana prava. One sada imaju zdravstveno i mirovinsko osiguranje, kao i pravo na bolovanje, rekla je Kosor.

Predsjednik Udruge stopostotnih HRVI prve skupine Đuro Glogoški izrazio je zadovoljstvo što će se invalidi moći liječiti u baro-komori. Rekao je da je Udruga, nakon godinu dana bezuspješnih pokušaja da se izbori za takvo liječenje i dva smrtna slučaja, zatražila i dobila pomoć ministrice.

Izrazio je nezadovljstvo radom povjerenstva za praćenje provedbe javne nabave i rekao da su o tome obavijestili predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa. Pojasnio je da je natječaj za nabavu 141 automobila bio raspisan i najpovoljnija ponuda odabrana, ali da je Povjerenstvo poništilo natječaj zbog proceduralnih grešaka, pa je Ministarstvo raspisalo novi. Sad je pitanje hoće li se automobili nabaviti do kraja godine, a to je važno da ne bi propao državni novac namijenjen za tu svrhu, rekao je Glogoški.

Ljerka Pavić, predsjednica udruge Bedem ljubavi, koja organizira susrete najtežih vojnih invalida, rekla je da je na prvi susret 1995. došlo samo 150 invalida, bez obitelji, bez planova za budućnost, čiji se život odvijao u bolničkim sobama.

"Danas su to ljudi koji su prebrodili najveći problem u svom životu - nastaviti živjeti nakon takvog teškog ranjavanja. Mnogi od njih u međuvremenu su se oženili, postali su očevi i nastavili su s normalnim životom", rekla je predsjednica Bedema ljubavi.



Pisane vijesti