Potpredsjednica Kosor na otkrivanju spomen obilježja mjesta masovne grobnice u Gornjem Taborištu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas u Gornjem Taborištu, u Sisačko-moslavačkoj županijspomen-obilježje mjesta masovne grobnice podignuto u znak sjećanja na šest žrtava iz Domovinskog rata ekshumiranih iz jedne masovne i tri pojedinačne grobnice na području Gornjeg Taborišta.

Spomen obilježje otkrila je zajedno s gospođom Marom Jažetom, majkom ubijenog hrvatskog branitelja Ivice Jažete koji je ekshumiran iz masovne grobnice u šumi Kokule.
Masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve iz Domovinskog rata pronađena je 1996. godine u šumi Kokule kraj Gornjeg Taborišta. Na širem području Gornjeg Taborišta, tijekom 1996. i 1997. godine ekshumirana su još tri posmrtna ostatka iz pojedinačnih grobnica. Na širem području Gornjeg Taborišta u Domovinskom je ratu smrtno stradalo još sedam osoba (četiri hrvatska branitelja i tri civila), a još se tri civila vode na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu. Postavljanjem ovog spomen-obilježja, 49. po redu, obilježava 89. mjesto masovne grobnice.


Izražavajući sućut obiteljima žrtava ekshumiranih na području Gornjeg Taborišta, potpredsjednica Kosor podsjetila je kako se na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu još uvijek nalazi 1.116 osoba, od čega na području Sisačko-moslavačke županije još nije poznata sudbina 261 osobe.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako su na području Republike Hrvatske do danas otkrivena 143 mjesta masovnih grobnica, te preko 1.200 pojedinačnih, a iz njih je ekshumirano 3.598 osoba.

Rekavši kako će hrvatska Vlada intenzivirati svoje aktivnosti u potrazi za svim nestalim osobama, potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je tijekom prošle godine obavljeno oko 260 probih iskapanja, a trenutno traju probna iskapanja na području Vukovarsko-srijemske županije. Potpredsjednica Kosor pozvala je i sve koje imaju informacije o mjestima masovnih grobnica i sudbinama zatočenih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu da ih kažu nadležnim tijelima.



Pisane vijesti