Potpredsjednica Kosor na otkrivanju spomen obilježja mjesta masovne grobnice u Negoslavcima

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otkrila je danas spomen-obilježje u znak sjećanja na mjesta tri masovne grobnice u blizini Negoslavaca. Spomen obilježje u Vukovarsko-srijemskoj županiji podignuto u znak sjećanja na devetnaest žrtava hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Spomen obilježje otkrila je zajedno s Ružicom Tomoć, čiji su roditelji ekshumirani iz jedne od triju masovnih grobnica.

Izražavajući sućut obiteljima ubijenih žrtava potpredsjednica Kosor poručila je da nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti njihova imena. Vukovarsko-srijemska županija je jedna od onih koje na svakom koraku oplakuje žrtve istaknula je potpredsjednica, rekavši da je riječ o osjećajima tuge i žalosti, ali i ponosa zbog toga što se upravo ovdje pokazalo što je nesalomljivosti hrvatskog duha. Na popisu nestalih iz 1991. još uvijek se nalazi 1.093 osobe dodala je potpredsjednica, pojasnivši da neće uzmanjkati ni volje ni želje u njihovoj potrazi.

Potpredsjednica Kosor najavila je nova probna iskapanja na području Ovčare i Lovasa, dodavši da je uvjerena da će imati rezultata.

Iz masovnih i pojedinačnih grobnica do danas je ekshumirano 3.685 osoba, od čega je identificirano 3.096, a neidentificirano je 589 osoba.
Najavljena je i nova velika akcija darivanja krvi na koju će biti pozvano 800 obitelji, kako bi se i na taj način pomoglo pri identifikaciji žrtava.


Postavljanjem ovog spomen-obilježja, 52. po redu, obilježava se 94. mjesto masovne grobnice.

Hrvatska Vlada i u ovom mandatu će intenzivirati svoje aktivnosti u potrazi za zatočenim i nestalim, završila je potpredsjednica.

Nazočnima su se obratili i pukovnik Vlado Čulina, izaslanik Predsjednika RH, Petar Mlinarić izaslanik Sabora i župan Vukovarsko-srijemske županijeBožo Galić.



Pisane vijesti