Potpredsjednica Kosor na otvorenju 4. sajma zadruga hrvatskih branitelja u Vodicama

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Vodicama 4. Sajam zadruga hrvatskih branitelja.

Na sajmu koji organizira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti svoje su proizvode i aktivnosti ove godine predstaviti hrvatski branitelji članovi više od 200 zadruga. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor čestitala je svim zadrugarima, hrvatskim braniteljima na sjajnim radnim uspjesima i istaknula da su branitelji nekad hrabro branili Hrvatsku, a jednako hrabro danas osvajaju tržište svojim proizvodima i daju primjer kako se radi i kako se postižu rezultati.

Govoreći o zadrugama potpredsjednica Kosor je podsjetila da prije pet godina nije bilo ni jedne zadruge, a danas ih ima 267. Do danas je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dalo potporu od po 150 000 kuna za osnivanje 205 zadruga, a u projekte zadruga utrošeno je 40 milijuna kuna. Ove godine osnovane su 73 zadruge, a za njih je izdvojeno 11 milijuna kuna. Potpredsjednica Kosor spomenula je i potpuno novu Mjeri zapošljavanja hrvatskih branitelja za koju je u ovoj godini osigurano 2 milijuna kuna, a novčana potpora daje se već postojećim Zadrugama koje imaju odlične poslovne rezultate i žele proširiti svoju djelatnost.

Otvarajući Sajam potpredsjednica je pozvala sve državne institucije, županije, gradove i općine da daju snažnu potporu u zapošljavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i članovima obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Nakon otvorenja Sajma potpredsjednica Kosor otvorila je i okrugli stol o temi «Međusobno povezivanja braniteljskih zadruga i njihov plasman na tržište». Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva obrane, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatskog sabora, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, Hrvatskog saveza zadruga, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Hrvatske gospodarske komore, Fonda za razvoj i zapošljavanje i drugi sudionici koji zadrugama mogu pružiti korisne savjete i informacije.
Cilj okruglog stola je senzibilizirati one koji mogu pomoći u plasmanu proizvoda hrvatskih branitelja na tržište.
U sklopu okruglog stola Referalni centar za braniteljske zadruge-PSVZ Samobor predstavio je bazu podataka zadruga hrvatskih branitelja kao tehnološku inovaciju koja će uvelike olakšati djelovanje zadruga na području Republike Hrvatske i učiniti ih konkurentnijima na tržištu.




Pisane vijesti