Potpredsjednica Kosor na potpisivanju ugovora za novčane potpore za samozapošljavanje hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas u Zagrebu Ugovore o korištenju novčanih potpora za samozapošljavanje u pojedinačnom iznosu od 20.000,00 kuna s 30 hrvatskih branitelja. Mjera za poticanje samozapošljavanja hrvatskih branitelja provodi se u okviru Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas u Zagrebu Ugovore o korištenju novčanih potpora za samozapošljavanje u pojedinačnom iznosu od 20.000,00 kuna s 30 hrvatskih branitelja. Mjera za poticanje samozapošljavanja hrvatskih branitelja provodi se u okviru Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor rekla je kako je u 2007. godini u okviru provedbe mjere za poticanje samozapošljavanja na temelju prvog javnog poziva, raspisanog u siječnju 2007. godine, odobreno ukupno 196 zahtjeva, a s proračunskih sredstava Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za tu će se namjenu isplatiti gotovo 4 milijuna kuna. Od toga je odobreno 96 zahtjeva za sufinanciranje samozapošljavanja u obrtnoj djelatnosti, 84 zahtjeva za sufinanciranje samozapošljavanja u poljoprivredi, te 16 zahtjeva trgovačkih društava. Od 30 korisnika mjere za poticanje samozapošljavanja koji su danas potpisali Ugovore o korištenju novčanih potpora njih 18 se bavi obrtnom djelatnošću, 8 poljoprivrednom, dok su preostala 4 korisnika osnovala trgovačka društva.

S obzirom da su u 2007. godini za čitavu provedbu mjere za poticanje samozapošljavanja osigurana financijska sredstva za ukupno 1000 zahtjeva za samozapošljavanje, potpredsjednica Kosor najavila je kako će 1. lipnja ove godine biti objavljen novi javni poziv za podnošenje još 800 zahtjeva za korištenje ove mjere.

Potpredsjednica Kosor također je rekla kako je za provedbu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, pokrenutog u mandatnom razdoblju ove Vlade, tijekom posljednje tri godine utrošeno oko 100 milijuna kuna, a u 2007. godini za njegovu provedbu osigurano je 40 milijuna kuna. Na taj način, u 2007. godini, dodijelit će se, primjerice, novčane potpore za ukupno 900 zahtjeva za stručno osposobljavanje u ukupnom iznosu od 4,5 milijuna kuna, za 1000 zahtjeva za samozapošljavanje u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, za 40 zadruga hrvatskih branitelja u pogledu poticanja razvoja zadrugarstva u ukupnom iznosu od 6,5 milijuna kuna, kao i 10 potpora za poduzetničke projekte u ukupnom iznosu od 1 milijun kuna.



Pisane vijesti