Potpredsjednica Kosor s Nacionalnim odborom za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama u Vrhovnom sudu RH

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosos članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženamuključujući i obiteljsko nasiljuručila je danas u zgradi Vrhovnog suda u Zagrebu predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu i predsjedniku Upravnog suda mr.sc. Ivici Kujundžiću bedževe s logotipom i sloganom Kampanjte drugi promidžbeni materijal Kampanje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, s članovima Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, uručila je danas u zgradi Vrhovnog suda u Zagrebu predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu i predsjedniku Upravnog suda mr.sc. Ivici Kujundžiću bedževe s logotipom i sloganom Kampanje, te drugi promidžbeni materijal Kampanje. Na taj način u Kampanju protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, uključili su se i visoki pravosudni dužnosnici. Sama Kampanja počela je u Republici Hrvatskoj krajem 2006. godine u skladu s napucima Vijeća Europe koje je 2007. godinu proglasilo Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je predsjednicima Vrhovnog suda i Upravnog suda na uključenju u Kampanju, napomenuvši kako time pokazuju svoje nedvosmisleno opredjeljenje u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Podsjetila je kako je na početku same Kampanje u Republici Hrvatskoj u studenome 2006. godine, kada ju je predstavio te se u nju uključio i sam predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, dopise za uključenje uputila i Predsjedniku Republike i Hrvatskog sabora, te ostalim sudovima, najavivši pritom daljnji nastavak akcije uključenja u Kampanju visokih osoba iz političkog života. Posebno zadovoljstvo izrazila je činjenicom da je i preporuka Vijeća Europe aktivnije uključivanje muškaraca u Kampanju. Sama Kampanja Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, službeno je počela u Madridu krajem studenoga 2006. godine, a obilježavanju njezinog službenog početka nazočila je i potpredsjednica Kosor. Kampanja će se provoditi tijekom čitave 2007. godine i završit će na Međunarodni dan žena - 8. ožujka 2008. godine.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako se i ovom Kampanjom želi upozoriti javnost na problem borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji, a sukladno svim smjernicama Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja na ženama od 2005. do 2007. godine. Podsjetila je kako je jedna od mjera vezana uz sudstvo i ta da se predmeti obiteljskog nasilja označavaju i stavljaju u rad kao žurni, što je već u praksi i donijelo konkretne pomake.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i predsjednik Upravnog suda mr.sc. Ivica Kujundžić složili su se kako je borba protiv nasilja nad ženama dokaz civilizacijskog stupnja određenog društva, te napomenuli kako se u sudstvu svakodnevno unaprjeđuju elementi na tom području, kao što je primjena žurnosti u rješavanju predmeta nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Također su izrazili i zadovoljstvo trenutnom zastupljenosti žena sutkinja, gdje najviše prednjači Upravni sud s oko 70% ukupnog broja sudaca.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu Jadranku Kosor nazočne su bile i članice Nacionalnog odbora pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, pomoćnica ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zdenka Ninić, koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle, koordinatorica Grupe za ženska ljudska prava B.a.b.e. Sanja Sarnavka i Zdenka Ninić, pomoćnica ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.



Pisane vijesti