Potpredsjednica Kosor s Vladimirom Špidlom, članom Europske komisije i povjerenikom za socijalnu politiku, zapošljavanje i jednake mogućnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Vladimirom Špidlom, članom Europske komisije i povjerenikom za socijalnu politiku, zapošljavanje i jednake mogućnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Vladimirom Špidlom, članom Europske komisije i povjerenikom za socijalnu politiku, zapošljavanje i jednake mogućnosti.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je povjerenika Špidlu kako je hrvatska Vlada u svom dosadašnjem mandatu napravila značajne iskorake u području promicanja jednakih mogućnosti, ravnopravnosti spolova i borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Također ga je upoznala kako je, kao potpredsjednica Vlade zadužena za društvene djelatnosti i ljudska prava, na čelu nekoliko Vladinih tijela koja se bave zaštitom specifičnih društvenih skupina i promicanjem jednakih mogućnosti – od Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade, Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, Savjeta za mlade do Vijeća za djecu.

Naglašavajući važnost socijalnih pitanja u Europskoj uniji, te podsjećajući kako se ove godine obilježava 50 godina od potpisivanja Rimskih ugovora i osnivanja Europskih socijalnih fondova, povjerenik Špidla dao je potporu ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju. Napomenuo je pritom kako je Hrvatska znatno napredovala u području socijalnih pitanja, ali i istaknuo potrebu daljnjeg razvoja socijalnih i pravnih kapaciteta. Pozdravio je postojanje Zakona o ravnopravnosti spolova te Zakona o radu koji svojim odredbama pridonose ravnopravnosti i antidiskriminaciji u svim područjima. Podsjećajući na donesene direktive Europske unije o ravnopravnosti spolova te o pružanju usluga i dobara iskazao je interes za aktualne aktivnosti hrvatske Vlade u tom području.

Potpredsjednica Kosor izvijestila ga je kako je u sadašnjoj Vladi zastupljenost žena 35%, žene su zastupljene u sudovima s udjelom od 50% do 70%, a i u Hrvatskom saboru njihova je zastupljenost također povećana u odnosu na prethodne sastave. Podsjećajući kako je Republika Hrvatska uključena u Kampanju Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, u ovoj godini koja je proglašena i Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, potpredsjednica Kosor upoznala ga je kako je donesena Nacionalna strategija za promicanje ravnopravnosti spolova, osnovan Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH, te Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Napomenula je kako hrvatska Vlada aktivno promiče i položaj žena na tržištu rada.

U pogledu zaštite prava nacionalnih manjina, a posebice Roma potpredsjednica Kosor rekla je kako se ove godine može očekivati povrat svih izbjeglica, a Vlada aktivno provodi Nacionalni program za Rome i Akcijski plan Desetljeća za Rome za razdoblje od 2005. do 2015. godine. Kao primjer skrbi za Rome potpredsjednica Kosor istaknula je kako su za programe namijenjene njima iz proračuna u 2006. godini bila osigurana za 430% veća sredstva nego u 2005. godini.

Potpredsjednica Kosor izrazila je nadu kako će i Zajednički memorandum o socijalnoj uključenosti između Republike Hrvatske i Europske unije pridonijeti razvoju socijalnih pitanja u Republici Hrvatskoj, te kao takav predstavljati temelj buduće suradnje s Europskom unijom.



Pisane vijesti