Potpredsjednica Kosor u posjetu zadruzi branitelja u Podsusedu

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti sa zadrugom hrvatskih branitelja «Podsused» iz Zagreba. Na sastanku s članovima zadruge upoznala se s poslovnim planovima i prezentacijom rada zadruge.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovor o financijskoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sa zadrugom hrvatskih branitelja «Podsused» iz Zagreba. Na sastanku s članovima zadruge upoznala se s poslovnim planovima i prezentacijom rada zadruge. Zadruga «Podsused» osnovana je u svibnju 2005. godine, a osnovalo ju je šest razvojačenih branitelja s područja grada Zagreba i okolice s ciljem lakšeg zapošljavanja i samozapošljavanja. Zadruga ima projekt i program poslovanja, jedini takve vrste među braniteljskim zadrugama, usmjeren na čišćenje svih vrsta objekata, javnih prostora i spomenika kulture te uklanjanje grafita tehnički inovativnim i ekološki ispitanim postupcima. Osim toga, zadruga koristi i tehnologije čišćenja i pripreme motora za eko-testove. Projekti su prilagođeni braniteljskoj populaciji niže stručne spreme što je također vrlo korisno s obzirom na brojnost takve populacije pri Zavodu za zapošljavanje. Zadruga posjeduje osnovna sredstva za rad, vodi transparentnu politiku u smjeru profitabilnosti, već ima nekoliko predugovora za poslovnu suradnju s poduzećima na području Zagreba i okolice te utvrđen poslovni plan do za slijedeće dvije godine. U planu je i poslovna suradnja s braniteljskom zadrugom u Brinju u području lovnog i eko-turizma, te uzgoj lavande na otoku Visu.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potiče razvoj zadrugarstva, kao posebnog oblika poduzetništva koje omogućava organizirano i stručno vođeno obavljanje djelatnosti te zajednički nastup na tržištu. Sukladno ocjenama neovisnog Stručnog tima za odlučivanje o mogućnosti korištenja mjera stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja, Ministarstvo novoosnovanim zadrugama branitelja koje zadovoljavaju tražena načela i uvjete dodjeljuje i jednokratne novčane potpore u iznosu od 150.00,00 kuna.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako je ovo 10 zadruga branitelja s kojom je Ministarstvo potpisalo Ugovor o korištenju novčane potpore u 2005. godini, podsjetila kako su i tokom prošle godine potpisani ugovori s 10 zadruga branitelja, te najavila potpisivanje ugovora s još 10-ak braniteljskih zadruga u ovoj godini. Dajući svoju i potporu Vlade i Ministarstva razvoju zadrugarstva kod razvojačenih hrvatskih branitelja istaknula je kako se i ovim primjerom pokazuje da hrvatski branitelji, koji su i najzaslužniji za stvaranje Hrvatske, mogu poduzetništvom unaprjeđivati hrvatske interese. Mjeru poticanja osnivanja zadruga branitelja ocijenila je posebno uspješnom i perspektivnom, te podsjetila kako su rebalansom proračuna za njezinu provedbu u 2005. godini osigurana dodatna financijska sredstva u iznosu od 1.350.000,00 kuna, te sada iznose 3.350.000,00 kuna.



Pisane vijesti