Potpredsjednica Opačić: Novim softwareom javna nabava će biti lakša i transparentnija, a uštede velike

„Na javnu nabavu se troši značajan dio novca iz državnog proračuna i tu ima prostora za puno bolju racionalizaciju i puno veću uštedu“, kazala je danas potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić na Forumu za predstavljanje sustava javne nabave u Republici Hrvatskoj te softwarea za njegovu elektroničku podršku, koji se održao u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.
 

Na Forumu su zainteresirani gospodarstvenici prezentirali tehnička rješenja i ideje za integralni elektronički sustav javne nabave. „Ovo je dodatni iskorak, koji bi se vrlo brzo trebao naći u svakodnevnom radu Državnog ureda za središnju javnu nabavu, ali i svih institucija koje sudjeluju u javnoj nabavi u državnom i javnom sektoru“, kazala je potpredsjednica Opačić, govoreći o softwareu s kojim će se lakše i transparentnije odrađivati javna nabava. Naglasila je, da je osim ušteda koje ovaj sustav donosi, bitna i transparentnost, da „nitko ne sumnja da je netko u javnoj nabavi imao neke svoje osobne interese ili prste u pekmezu“.

Predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu Dario Janković prezentirao je sustav javne nabave u Republici Hrvatskoj. „Mogućnosti za uštede nisu male“, rekao je, napomenuvši da se u nekim dijelovima može uštedjeti čak i 20 do 30 posto. Pojasnio je da Ured trenutno radi javnu nabavu za 35 korisnika, a to su Ured predsjednika, Vlada, Hrvatski sabor, sva ministarstva i državni uredi te da je u planu uključenje novih korisnika javne nabave, poput zdravstva, socijalne skrbi i sudova, jer se velikim volumenom nabave ostvaruju uštede koje institucija sama ne bi mogla ostvariti. Zaključio je da će novi sustav, tehnološki moderan, jednostavan i prilagodljiv, pružiti podršku kroz cijeli proces nabave svim korisnicima, a potencijal uštede je 500 milijuna kuna. Na kraju uvodnog dijela Foruma, prezentaciju o iskustvima i sustavu javne nabave u Austriji održala je Dana Mitea, BBG.

Više o Reformskim mjerama fiskalne konsolidacije dostupno je na sljedećoj poveznici: Projektni plan provedbe dugoročnih reformskih mjera
 

Pisane vijesti