Potpredsjednica Opačić: Obiteljski zakon napravljen kako bi štitio slabije skupine građana

Slika /2016/Sjednice/2015/246 sjednica Vlade/0131_ 190._sjednica_Vlade.jpg

S današnje, 246. sjednice Vlade Republike Hrvatske u Sabor je upućen Konačni prijedlog obiteljskog zakona (EU).

Predloženim zakonom definiraju se instituti koji predstavljaju odgovarajuću razinu pravne zaštite najugroženijih kategorija građana – prvenstveno djece, osoba s invaliditetom i osoba lišenih poslovne sposobnosti. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić podsjetila da je prošlo godinu dana od osnivanja Centra za posebno skrbništvo. „U pet centara imali smo 1771 predmet, od čega se 1021 predmet odnosio na zastupanje djece u sudskim sporovima, a ostalo na osobe koje su trebale biti lišene poslovne sposobnosti“, kazala je i naglasila da je u tome broju bilo vrlo malo onih koji su doista trebali biti lišeni poslovne sposobnosti.

„Uglavnom se radilo o manipuliranju ljudima i želji da se dođe do njihove imovine“, dodala je i istaknula kako je time spriječeno kršenje ljudskih prava. „Također smo zaustavili i traumatiziranje djece kada se nađu u sudskom procesu“, naglasila je potpredsjednica Opačić i izrazila nadu da će ovaj Obiteljski zakon vrlo brzo zaživjeti jer se, ako ni zbog čega drugog, onda zbog spomenutih odredbi, pokazao kao izuzetno dobar i potreban. „Nadam se da se neće ponoviti ono što se prvi puta dogodilo s Obiteljskim zakonom i da će ljudi napokon shvatiti da je ovaj zakon napravljen isključio kako bi štitio one koji su slabiji u društvu“, zaključila je.
 
U Sabor je također upućen i Prijedlog zakona o poticanju ulaganja (EU). Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak podsjetio je da je Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, koji je trenutačno na snazi, već dao dobre rezultate te su od početka njegove primjene nadležna ministarstva zaprimila 400 prijava za korištenje poticajnih mjera ukupne procijenjene vrijednosti od 20 milijardi kuna. Procjenjuje se da je rezultat tih poticaja 12500 novootvorenih radnih mjesta. 

Obrazložio je da se novi zakon predlaže zbog potrebe usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije te želje da nove investicije budu u skladu s našom Industrijskom strategijom do 2020. godine. Ministar Vrdoljak naglasio je da je Hrvatska u 2014. godini imala četiri puta više investicija nego u 2013., te da je u prvom kvartalu ove godine ostvareno 40% više investicija nego 2014. „Sada idemo korak dalje, idemo s novim mjerama da budemo još bolji. Zajedno s Ministarstvom poduzetništva i obrta želimo još više naglasiti investicije, posebno u prerađivačku industriju i sve one koji otvaraju nova radna mjesta“, zaključio je ministar gospodarstva.
 
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Prijedlog uredbe o dopuni Zakona o energiji (EU). S obzirom da je Republika Hrvatska dužna osigurati postojanje prikladnih mjera zaštite radi zaštite ugroženih kupaca i to na način da se jasno odredi koncept ugroženih kupaca koji se može odnositi na energetsko siromaštvo i među ostalim, na zabranu isključivanja isporuke na umreženim sustavima električne energije, toplinske energije ili plina takvim kupcima u kritičnim vremenima, a da se pri tome ne ugroze tržišni odnosi.

Uredbom se određuje da će se iznos solidarne naknada za ugrožene kupce, način prikupljanja sredstava za solidarno podmirivanje računa ugroženih kupaca, kriteriji i mjere zaštite ugroženih kupaca, kao i obveze operatora sustava i opskrbljivača odrediti uredbom o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava. „Ovom Uredbom uređuje se gorući problem najosjetljivije socijalne kategorije građana“, istaknuo je ministar Vrdoljak, dodavši da je s obzirom na početak ogrjevne sezone, u cilju rješavanja tekuće gospodarske politike, potrebno urediti osiguravanja tekuće likvidnosti gospodarskih subjekata te prikupljanje sredstava za ugrožene kupce.
 
Obrazlažući Prijedlog uredbe o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da države članice Europske unije osiguravaju postojanje prikladnih mjera zaštite radi zaštite ugroženih kupaca te u tom kontekstu, svaka država članica definira koncept ugroženih kupaca koji se može odnositi na energetsko siromaštvo i među ostalim, na zabranu isključivanja isporuke na umreženim sustavima. Ovom Uredbom se propisuje i način osiguranja sredstava za potrebe naknade troškova energije ugroženim kupcima putem uplate socijalne naknade od 3 lipe po kilovatu na cijenu električne energije koju plaćaju kupci iz kategorije kućanstva opskrbljivačima.

Opskrbljivači su, sukladno ovoj Uredbi, dužni ta sredstva uplatiti na poseban račun državnog proračuna. Korisnik tih namjenskih sredstava je Ministarstvo nadležno za pitanja socijalne skrbi. Vlada Republike Hrvatske će na prijedlog ministra nadležnog za pitanja socijalne skrbi donijeti uredbu kojom uređuje mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata, način sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade te postupanje nadležnih centara za socijalnu skrb vezano za priznanje predmetne naknade.
 
Predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je da su ove uredbe rezultat razgovora i pregovora s distributerima. „Važno je objasniti da to nije bacanje novca iz proračuna nego vrlo odgovoran, precizan i detaljan posao koji se radio mjesecima“, kazao je. Pojasnio je da će građani koji su potrebiti i koji nemaju sredstava biti u konkurenciji za ovaj program i imati manje troškove grijanja. „To je borba za ljude, a ne kupovanje glasova“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Donesena je i Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije (EU). Donošenje predmetne uredbe nužno je s obzirom da sezona grijanja počine 15. rujna a svi uvjeti i načini obavljanja djelatnosti toplinarstva moraju biti poznati kako krajnjim kupcima tako i svim drugim energetskim akterima i drugima koji se bave predmetnom djelatnošću. Uredbom se ujedno određuje i mogućnost da se odluka o ugradnji zasebnih mjerila toplinske energije u zgradi/građevini donese s 90 posto glasova suvlasnika koja se računa po suvlasničkim dijelovima.

Kao bitna novina ove Uredbe određuje se da je isključenje zgrade/građevine iz toplinskog sustava moguće uz podnošenje zahtjeva ovlaštenog predstavnika suvlasnika, na temelju prethodno postignute suglasnosti 90 posto glasova suvlasnika koja se računa po suvlasničkim dijelovima na zajedničkom mjerilu toplinske energije te uz prethodnu suglasnost distributera i opskrbljivača toplinskom energijom.
 
Također, ministar Vrdoljak predstavio je i Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije (EU). Donošenje predmetne Uredbe, nužno je radi osiguranja pravnih pretpostavki za uredan početak rada Hrvatske burze kao i drugih burzi električne energije iz Europske unije na teritoriju Republike Hrvatske što direktno utječe na tekuću gospodarsku politiku u području elektroenergetike odnosno na funkcioniranje tržišta električne energije u Republici Hrvatskoj. Ministar Vrdoljak očekuje da bi zagrebačka burza električne energije počela s radom u sljedećih 60 dana.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih predstavila je Milanka Opačić Izvješće o provedbi Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava za razdoblje od 2013. do 2016. godine, za 2013. i 2014. godinu.  Iz Izvješća je vidljivo da je u svim područjima djelovanja većinom provedeno ili se kontinuirano provode aktivnosti koje pridonose unaprjeđenju sustava ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Potpredsjednica Opačić naglasila je da su postignuti značajni pomaci u provedbi mjera, osobito u područjima: pravosuđe i ljudska prava u pogledu daljnje racionalizacije sustava; pravo na besplatnu pravnu pomoć; pravo na pristup informacijama, te zaštita prava i dostojanstva radnika.

„Napravili smo iskorake zahvaljujući promjenama određenih zakona“, kazala je potpredsjednica i detaljnije pojasnila:  „U okviru pravosuđa smanjili smo broj sudova i napravili potpuno drugačiji model po kojem se sudski sporovi brže rješavaju.“ Dodala da je napravljen veliki  pomak u ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć te ustvrdila da pravo na pristup informacijama za vrijeme Vlade Zorana Milanovića funkcionira „puno više i bolje nego prije“. Govoreći o zaštiti prava i dostojanstva radnika, podsjetila je da je Zakonom o minimalnoj plaći u dva navrata podizan iznos minimalne plaće kako bi se štitio socijalni interes radnika i spriječilo da padnu zonu siromaštva.
 
Prihvaćeno je Izvješće o provedbi mjera iz Programa provedbe Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj (2014. - 2020.) za razdoblje od 2014. do 2016. godine, za 2014. godinu. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić naglasila je da je u mandatu ove Vlade, u ožujku 2014. godine, prvi put donesena Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj.

„U godinu dana od 78 mjera njih 56 provedeno je u cijelosti“, istaknula je potpredsjednica Vlade. Dodala je da si neke od mjera i nadopunjene, pojasnivši kako je zahvaljujući većem priljevu sredstava Hrvatske lutrije osiguran novac za tople obroke za djecu u školama. „Od 1. rujna će u školama biti osiguran topli obrok za 17.500 djece. Treba reći da smo za to utrošili 20 milijuna kuna“, kazala je. Potpredsjednica Opačić spomenula je još dva projekta za koja je osiguran novac na ovaj način, a to su: pomoć djeci u učenju te prijevoz osoba starije životne dobi u sredinama koje su prometno izolirane.
 
Donesena je Odluka o prijenosu prava upravljanja nekretninom Hostel Borovo u Vukovaru na javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Djelatnost Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukova je upoznavanje učenika i drugih posjetitelja s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar, prijevoz, smještaj i prehrana za učenike i druge posjetitelje.

Ministar branitelja Predrag Matić izvijestio je da će tijekom jedne školske godine Javnu ustanovu posjetiti 41.000 učenika svih osmih razreda u Republici Hrvatskoj. Javna ustanova mora osigurati adekvatan smještaj i prehranu za oko 300 učenika svakog radnog dana za vrijeme trajanja školske godine. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić dodala da je da je u Hostelu Borovo zbog poplave u Gunji boravilo 130 osoba koje su zahvaljujući obnovi vraćeni svojim kućama.
 
Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Programa jednogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Jadransko-jonskom inicijativom u razdoblju od lipnja 2015. do lipnja 2016. godine. Preuzimanjem predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom od Bosne i Hercegovine, čiji je mandat završio u lipnju 2015.g., Republika Hrvatska, kao predsjedavajuća JJI, postaje prva država sudionica EUSAIR-a koja predsjeda Upravnim odborom zajedno s Europskom komisijom. Tim položajem država supredsjedateljica ima mogućnost utjecaja i usmjeravanja aktivnosti, putem programa predsjedanja otvara se mogućnost stavljanja naglaska na područja od interesa za Republiku Hrvatsku.

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade | Zoran Milanović