Potpredsjednica Opačić s povjerenikom Andorom

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sastala se danas s povjerenikom EU za politiku zapošljavanja, socijalna pitanja i inkluziju Lászlom Andorom.

Potpredsjednica Opačić tom je prigodom upoznala povjerenika Andora s reformama u području socijalne politike u Republici Hrvatskoj, koje imaju za cilj osigurati pravedniju raspodjelu sredstava i pomoći najugroženijim građanima. „Nastojimo u uvesti više reda i pravednosti u sustav donošenjem novih zakona koji reguliraju područje socijalne politike“, istaknula je. Naglasila je da će novim Zakonom o socijalnoj skrbi biti regulirana zajamčena minimalna naknada, to jest objedinit će se četiri naknade koje su isplaćivane u nekoliko resora, sve u cilju veće učinkovitosti, transparentnosti i racionalizacije upravljanja i nadzora. Informatiziran je sustav socijalne skrbi, čime je osigurana kontrola nad sredstvima socijalne naknade. Također, osigurane su mjere kojima se korisnici socijalnih naknada brže i učinkovitije uključuju u tržište rada. Potpredsjednica je izvijestila da je pri kraju izrada strategije protiv siromaštva, koja se temelji prvenstveno na obrazovanju i otvaranju novih radnih mjesta. „U tom smo kontekstu zainteresirani za Fond europske pomoći za najsiromašnije, koji bi nam doista koristio“, kazala je potpredsjednica Vlade.

Povjerenik Andor istaknuo je da se radi o opsežnom programu reformi koji pokriva mnoga područja. Što se tiče Fonda za pomoć najsiromašnijima, pojasnio je da se radi o 3,5 milijarde eura u sedmogodišnjem razdoblju, a sredstva će služiti kao odgovor na specifične socijalne izazove. Također je najavio Konvenciju protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koja će se krajem studenoga održati u Bruxellesu.



Pisane vijesti