Potpredsjednica Vlade Adlešič i ministar obrane Branko Vukelić posjetili Zrakoplovno-tehnički zavod

Ministarstvo obrane je za ovu godinu izdvojilo 9,5 milijuna kuna za opremanje Zrakoplovno-tehničkog zavoda (ZTZ) koji bi trebao raditi i za hrvatske Oružane snage i za tržište, izjavio je danas u u Velikoj Gorici ministar obrane Branko Vukelić nakon zajedničkog posjeta ZTZ-u s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič.

ZAGREB, 3. ožujka 2008. (Hina) - Ministarstvo obrane je za ovu godinu izdvojilo 9,5 milijuna kuna za opremanje Zrakoplovno-tehničkog zavoda (ZTZ) koji bi trebao raditi i za hrvatske Oružane snage i za tržište, izjavio je danas u u Velikoj Gorici ministar obrane Branko Vukelić nakon zajedničkog posjeta ZTZ-u s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič.

Ministar Vukelić novinarima je rekao kako se razgovaralo o izdvajanju Zavoda iz sustava Oružanih snaga u tijeku ove godine, te stvaranju uvjeta da ZTZ uspješno radi i za vojne potrebe, i za civilno zrakoplovstvo, odnosno tržište.

"Sve ćemo učiniti da se stvore uvjeti kako bi Zavod mogao raditi i za tržište i za Oružane snage", rekao je ministar Vukelić.

Ministar je dodao da se traži način na koji bi se smanjila razlika u plaći između službenika i djelatnih vojnih osoba u Zavodu, a istaknuo je kako će uskoro biti "pronađen model i za novih 80 radnika". Treba učiniti sve da u Zavodu radi 500 do 600 zaposlenika, koji za dobar rad primaju i dobru plaću, istaknuo je Vukelić.

"Zadovoljni smo onim što smo čuli i prilično uvjereni da su spremni za tržište s civilnim zahtjevima, što znači da su, kao strateški sposoban partner, osposobljeni i za inozemno tržište", izjavila je nakon sastanka u ZTZ-u potpredsjednica Vlade za unutarnju politiku Đurđa Adlešič. Dodala je da je državni proračun glede preustroja ZTZ-a "prilagođen zahtjevima".

Na novinarski upit je li Zavod spreman za remont i održavanje američkih zrakoplova F-16, o čemu se nagađa u medijima, ministar Vukelić je odgovorio kako o tome danas nisu razgovarali.

Do kraja godine bit će donesena odluka o nabavi bojnih zrakoplova, a ta će nabava biti vezana offset-programom po kojem će, objasnio je Vukelić, bez obzira na to koji zrakoplov natječajem bude izabran, u poslove biti uključen ZTZ.

"Zavod je, gledajući ljudski potencijal i opremu, biti osposobljen i za one zrakoplove, za koje se Hrvatska odluči u natječaju", istaknuo je ministar Vukelić. Potpredsjednica Adlešič dodala je kako je ZTZ spreman za ulogu snažnog regionalnog igrača.



Pisane vijesti