Potpredsjednica Vlade Adlešič s japanskim veleposlanikom Shirakawom

Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič sastala se danas s veleposlanikom Japana u Republici Hrvatskoj Tetsuhisuom Shirakawom.

Potpredsjednica Adlešič izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom između Hrvatske i Japana na gospodarskom, znanstvenom i kulturnom planu, te izrazila želju za dodatnim unaprjeđenjem odnosa između dvaju država. Ističući hrvatske poljoprivredno-ekološke i turističke potencijale izrazila je zadovoljstvo porastom broja japanskih turista u Hrvatskoj. Posebnu zahvalu japanskoj Vladi potpredsjednica Adlešič uputila je na dosad dodijeljenih 232 tisuće eura namijenjenih za razminiranje minski kontaminiranih područja u Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo i o programima zaštite okoliša, te borbe protiv globlanog zaotpljenja. Pri tome je veleposlanik Shirakawa upoznao potpredsjednicu Adlešič s nedavno predstavljenim japanskim prijedlogom programa borbe protiv globalnog zatopljenja, kao i radom japanskog fonda za međunarodnu pomoć u smanjenju stakleničkih plinova. Potpredsjednica Adlešič istaknula je spremnost Republike Hrvatske da se uključi u ovaj i druge programe zaštite okoliša i korištenja alternativnih izvora energije.

Na sastanku se također razgovaralo i o novom hrvatskom Zakonu o strancima koji je stupio na snagu početkom ove godine i njegovoj primjeni za japanske građane u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti