Potpredsjednica Vlade Dalić potpisala ugovore u vrijednosti gotovo 80 milijuna kuna

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sudjelovala je na III. Znanstvenom forumu: Pametnim specijalizacijama do pametnog ekonomskog rasta koji se u utorak, 10. listopada 2017. godine, održao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Prije početka samog foruma, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisala je pet ugovora u sklopu poziva „Praćenje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Dodijeljena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 78.439.143,07 kuna, a ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 179.449.637,90 kuna.

„Ovaj natječaj je trajno otvoren. Uključujući današnja potpisivanja, poduzetnicima smo dosad ukupno dodijelili 22 ugovora o bespovratnim sredstvima u vrijednosti od 252,4 milijuna kuna. Interes prijavitelja je iznimno visok i ukupno je na natječaj zaprimljeno 139 zahtjeva za bespovratna sredstva u vrijednosti 1,4 milijarde kuna“, istaknula je prilikom potpisivanja ugovora potpredsjednica Vlade i ministrica  dr. sc. Dalić.

Potpredsjednica Vlade podsjetila je i kako se očekuju rezultati natječaja za projekte Podrške razvoju Centara kompetencija u vrijednosti od 786 milijuna kuna. Glavni cilj tog natječaja je poboljšanje inovacijskog okruženja kroz razvoj inovacijske infrastrukture – Centre kompetencija.

„Strategija pametne specijalizacije, koju je Vlada donijela u ožujku prošle godine, ima za cilj usmjeriti gospodarstvo u područja gdje je strategija procijenila da postoji značajan prostor za inovacije u stvaranju novih proizvoda i usluga, korištenjem suvremenih tehnologija“, kazala je potpredsjednica Vlade i dodala kako se Strategija pametne specijalizacije ne može realizirati bez suvremenih tehnologija te da Hrvatska ne može biti zadovoljna visinom izdvajana za istraživanje i razvoj, s obzirom na to da službena statistika pokazuje kako ukupna javna i privatna izdvajanja za tu namjenu iznose 0,85 posto BDP-a.

„Dva su bitna instrumenta provedbe te strategije, koji se financiraju iz EU fondova, a to su javni pozivi za projekte istraživanja i razvoja za velike poduzetnike te pozivi za stvaranje centara kompetentnosti i inovativnog okruženja. Za te namjene na raspolaganju je 300 milijuna eura“, podsjetila je ministrica dr. sc. Dalić te rekla kako stvaranje kvalitetnijeg okruženja za pametne specijalizacije i proizvode visoke dodane vrijednosti nije vezano samo uz korištenje fondova.

Stoga, pripremljen je nacrt zakona o potpori za znanstveno-istraživački rad u gospodarstvu, koji bi se u proceduri usvajanja trebao naći do kraja tekuće godine, a čiji je cilj osigurati porezne olakšice i potpore za projekte istraživanja i razvoja u tvrtkama.

„Isto tako, očekujem kako će se do kraja listopada u Vladinoj proceduri naći izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja, u sklopu kojih će se zakon nadopuniti s dvije vrste potpora industrijama u području informacijske i komunikacijske tehnologije, među kojima je umanjivanje obveze poreza na dobit za 50 posto u razdoblju od 10 godina za ulaganja veća od 50 tisuća eura“, dodala je potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Dalić.

Također, potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Dalić sudjelovala je i na panelu pod nazivom „Pametnim mjerama do bolje ekonomske pozicije RH u globalnom okruženju“.

Podsjetimo, cilj ovog foruma je okupljati stručnjake iz poslovnog, javnog i znanstvenog života, kako bi se ukazalo na ključne gospodarske probleme Republike Hrvatske u europskom i globalnom okruženju te kako bi se prezentirale smjernice vezane uz poticanje konkurentnosti, ubrzanja ekonomskog rasta i ostvarenja društva blagostanja.

Niže donosimo popis korisnika sredstava s kojima su potpisani ugovori, nazive projekata te iznose bespovratnih sredstava i ukupnih vrijednosti po projektima:

  • DOK-ING d.o.o. / Razvoj daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBE uvjetima (DUV-NRKBE) / 8.907.495,03 kuna / 18.293.410,95 kuna
  • Rimac automobili d.o.o. / Razvoj i homologacija supersportskog električnog automobila C2-Rimac automobili / 52.226.456,66 kuna / 128.642.021,95 kuna
  • ALTPRO   d.o.o. / Razvoj STM uređaja za osiguravanje interoperabilnosti INDUSI i ETCS tehnologije na svjetskim željeznicama / 7.178.141,16 kuna / 14.021.382,81 kuna
  • GDI d.o.o. / Razvoj IT platforme za upravljanje rizicima od poplava i ublažavanje štetnih posljedica po okoliš – GDi EnsembleFloodSmart / 4.660.209,82 kuna / 9.351.595,57 kuna
  • Infodom d.o.o. za telematiku, trgovinu i građenje / Razvoj inovativne platforme za digitalnu transformaciju poduzeća / 5.466.840,40 kuna / 9.141.226,62 kuna
Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Pisane vijesti