Potpredsjednica Vlade Kosor: Hrvatska i Slovenija mogu riješiti svoje probleme

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_kosor_hrvatska_i_slovenija_mogu_rijesiti_svoje_probleme.jpg

HUDA JAMA, 9. ožujka 2009. (Hina) - Potpredsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u ponedjeljak je u Sloveniji, povodom hrvatske odluke o prihvaćanju europskog posredništva u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu kao dijelu puta prema Međunarodnom sudu pravde u Haagu, rekla kako je Hrvatska uvjerena da dvije susjedne zemlje mogu riješiti svoje probleme.

Kosor je to rekla u izjavi za novinare nakon što je s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom posjetila napušteni rudnik ugljena Barbarin Rov nedaleko od Laškog u kojem je prošli tjedan otkrivena masovna grobnica iz 1945. neposredno nakon završetka 2. svjetskog rata.

Na pitanje slovenskog novinara da prokomentira današnju hrvatsku odluku o posredništvu, Jadranka Kosor rekla je kako "nema potrebe" da to komentira jer je izjavu dao predsjednik vlade Ivo Sanader.

Ponovila je kako izjava odražava stajalište svih relevantnih političkih čimbenika u Hrvatskoj, od predsjednika države i predsjednika vlade koji sukreiraju vanjsku politiku, do predsjednika Sabora i svih parlamentarnih stranaka.

No, potpredsjednica hrvatske vlade izrazila je vjeru kako je moguć napredak u odnosima između Slovenije i Hrvatske.

"Apsolutno (u to vjerujem) Vlada Republike Hrvatske stalno zagovara krajnje otvorene dobrosusjedske odnose i vjerujem da je moguće riješiti otvorena pitanja. Razgovorima i dogovorima, a u konačnici - kao što se i kaže u hrvatskoj izjavi - i pred međunarodnim pravosudnim tijelom, može se sve riješiti", kazala je Jadranka Kosor.

Potpredsjednica vlade ponovila je kako je situacija za Hrvatsku vrlo jednostavna jer je i Slovenija imala otvoreno isto granično pitanje kad je pregovarala o ulasku u EU.

"Hrvatska i dalje sve radi kako bi se taj proces (pristupnih pregovora s EU) završio u ovoj godini", kazala je Kosor.



Pisane vijesti