Potpredsjednica Vlade Kosor na identifikacijama posmrtnih ostataka žrtava iz Domovinskog rata

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas na identifikaciji deset posmrtnih ostataka žrtava iz Domovinskog rata ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemskBrodsko – posavske i Sisačko – moslavačke županijte posmrtnih ostataka preuzetih iz Republike Srbije.

Od deset identificiranih osoba posmrtni ostaci sedam osoba ekshumirani su na području Vukovarsko – srijemske županije, jedne osobe na području Brodsko – posavske, jedne osobe s područja Sisačko – moslavačke županije, a posmrtni ostaci jedne osobe preuzeti su iz Republike Srbije.

Izražavajući sućut članovima obiteljima potpredsjednica Kosor kazala je da od 200 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na Ovčari s današnjim danom broj identificiranih povećao se na 191. Posmrtni ostaci četiri osobe ekshumirani su na području Novog groblja u Vukovaru gdje je pronađeno 938 posmrtnih ostataka, a pozitivno su identificirane 823 osobe.

Devet osoba danas identificiranih su na popisu zatočenih i nestalih s početka agresije 1991., odnosno 1992. godine, tako da je nakon današnje identifikacije broj nestalih osoba s početka agresije na Hrvatsku smanjen na 1042 osobe. Četiri osobe danas identificirane imaju status hrvatskog branitelja, a njih šest su civili.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je skorašnji sastanak Povjerenstva Vlade RH za zatočene i nestale i Komisije Vijeća ministara Srbije i Crne Gore za nestale osobe koji će se održati u Hrvatskoj te je najavila i sastanak na razini Vlada Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.



Pisane vijesti