Potpredsjednica Vlade Kosor na međunarodnoj konferenciji «Antidiskriminacijsko zakonodavstvo i praksa»

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti govorila je danas na konferenciji posvećenoj antidiskriminacijskom zakonu i praksi. Na konferenciji sudjeluju predstavnici državnih institucijvjerskih zajednicnacionalnih manjina i nevladinih udruga.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je kazala da Zakon o suzbijanju diskriminacije predstavlja "sveobuhvatni okvir" koji sadrži i niz međunarodnih konvencija koje se odnose na zaštitu ljudskih prava. Zakonom o suzbijanju diskriminacije se osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske te se uređuje zaštita od diskriminacije u čitavom nizu područja kao što su spol, jezik, boja kože, političko uvjerenje, članstvo u sindikatu, obrazovanje. Potpredsjednica je naglasila važnost pojma višestruke diskriminacije i kao primjer navela žene s invaliditetom za koje je kazala da često trpe nasilje u obitelji, teže se zapošljavaju, a nailaze i na mnoge druge probleme u svakodnevnom životu. Podsjetila je da je Hrvatska kao treća zemlja potpisala, a kao četvrta ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.

Govoreći o zakonu rekla je da je to okvir za suzbijanje svih oblika diskriminacije, ali iz zakona ne proizlaze nikakva druga prava ocijenila je potpredsjednica Vlade. Hrvatska ima čvrsti pravni okvir kada se govori o zaštiti i promociji ljudskih prava te su osnovani uredi pučkog pravobranitelja, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ali tu su i Vladini uredi kao što je ured za nacionalne manjine i ured za ravnopravnost spolova.



Pisane vijesti