Potpredsjednica Vlade Kosor na obilježavanju Europskog dana solidarnosti među generacijama

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je Program obilježavanja Europskog dana solidarnosti među generacijama danas u Gvozdu.

Čestitajući Europski dan solidarnosti među generacijama potpredsjednica Kosor istaknula je da je ovo obilježavanje suština rada jednog dijela ministarstva na čijem je čelu. Kazala je da je u Hrvatskoj obitelj iznimno važna te da je obitelj mjesto u kojem se uči voljeti, poštivati jedni druge i međusobno se uvažavati.

Govoreći o Programima međugeneracijske solidarnosti potpredsjednica Kosor je naglasila da ih ukupno ima 75, od toga je 48 Programa „Pomoć u kući starijim osobama“ i 27 Programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“. U ovoj godini za te projekte osigurano je više od 41 milijun kuna.

Ovom prigodom potpredsjednica je posebno istaknula važnost Zakona o volonterstvu koji je na snazi već dvije godine i dodala da ima još puno prostora da se pruži dodatna potpora onima koji volonterskim radom pomažu općem dobru.

«Kao i većina europskih zemalja i Hrvatska je suočena s populacijom koja stari. Istraživanje o kvaliteti života koje je UNDP proveo 2006. godine pokazalo je da 45% osoba starijih od 65 godina jedva spajaju kraj s krajem. Iako socijalne olakšice poput mirovina ili socijalne pomoći u velikoj mjeri ovise o raspoloživim novčanim sredstvima, postoji puno toga što svi mi možemo učiniti za starije, a što je potpuno besplatno» – naglasio je Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj.

Načelnik općine Gvozd Branko Jovičić zahvalio je potpredsjednici Kosor što se u njihovoj općini provodi projekt Pomoć u kući starijim osobama.

Program obilježavanja Europskog dana solidarnosti među generacijama organizira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP-om). Cilj obilježavanja je promocija volonterstva, suradnje i solidarnosti različitih dobnih skupina (posebice u skrbi za starije osobe) kroz organizaciju „Sajma generacija“ na kojem se razmjenjuje znanje, iskustvo, prigodne rukotvorine te poruke mladih i starijih.



Pisane vijesti