Potpredsjednica Vlade Kosor na obljetnici Hrabrog telefona

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_vlade_kosor_na_obljetnici_hrabrog_telefona.jpg

ZAGREB, 14. ožujka 2008. (Hina) - Pod nazivom "Zaštita djece - što smo naučili?" danas je u Starogradskoj vijećnici svečano obilježena 10. obljetnica rada Hrabrog telefona - telefona za zlostavljanu i zanemarenu djecu.

Hrabri telefon je nevladina neprofitna organizacija koja je započela s radom 1997. godine, a kreiranje i provedba njezinih projekata temeljili su se na istraživanju i iskustvima hrvatskih stručnjaka koji su izravno radili s djecom, ali i iskustvima sličnih projekata provedenih u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi.

Na telefonskoj liniji 0800-0800, koja je otvorena radnim danima od 9 do 18 sati, dnevno se zaprimi i petnaestak poziva, rekla je Hana Hrpka iz udruge Hrabri telefon.

Govoreći o projektima Hrabrog telefona, Hrpka je izdvojila Savjetovalište za roditelje i djecu, prevenciju nasilja putem interneta u sklopu koje se roditelje potiče da se nauče služiti suvremenom tehnologijom, te dječji odbor Hrabrog telefona, u okviru kojeg djeca zagovaraju svoja prava u javnosti.

Program prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži provodi se u okviru radionica Dječje kuće Borovje, u kojima tjedno sudjeluje 220 djece.

Utemeljiteljica Hrabrog telefona i voditeljica njegovih stručnih i znanstvenih programa Gordana Buljan Flander prisjetila se kako je 1997. godine sve započelo sa četiri volontera i tri sata dnevnog dežurstva.

Do kraja prošle godine na savjetodavnoj smo liniji zaprimili 16.703 poziva, a kroz Dječju kuću Borovje ukupno je prošlo 1040 djece, rekla je Buljan Flander. Dodala je kako su svi volonteri koji rade na njihovim projektima prošli specifičnu edukaciju.

Zapitavši se činimo li dovoljno za djecu i mlade, glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec upozorio je da se lani u Hrvatskoj ubilo 19 maloljetnika, dok je suicid pokušalo njih 46. Iz roditeljskog doma pobjeglo ih je 532, a 907 kaznenih dijela počinila su djeca mlađa od 14 godina.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je kako je djelatnost Hrabrog telefona dio mozaika u sklopu kojeg je Hrvatskoj pripala čast da u lipnju organizira veliki skup u Zagrebu, u povodu kampanje Vijeća Europe za borbu protiv fizičkog zlostavljanja djece.

Svečanost 10. obljetnice Hrabrog telefona organizirana je u sklopu obilježavanja Mjeseca zdravlja djece i mladih, u okviru kampanje "Povezani zdravljem - 20 godina zdravih gradova".



Pisane vijesti