Potpredsjednica Vlade Kosor na okruglom stolu o ravnopravnosti spolova

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor održala je uvodno izlaganje na okruglom stolu o novom prijedlogu Zakona o ravnopravnosti spolova u Centru za ljudska prava. Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici resornih ministarstava, Hrvatskog sabora, gospodarstva, civilnog društva i sindikata.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor podsjetila je, na razloge za donošenje novog Zakona o ravnopravnosti spolova. Naime, postojeći Zakon ukinut je odlukom Ustavnog suda jer nije bilo potrebne saborske većine. Novi Zakon treba biti donesen do 15. srpnja 2008.

Govoreći o prijedlogu Zakona o ravnopravnosti spolova potpredsjednica Vlade Kosor, ocijenila je da donosi cijeli niz novosti u odnosu na Zakon iz 2003. Posebno je istaknula ravnopravnost na području rada, misleći pritom na jednaki tretman muškaraca i žena u pitanjima zapošljavanja, uvodi se i odredba prema kojoj se nepovoljno postupanje prema ženama na osnovi trudnoće i materinstva smatra diskriminacijom, osnažuje se uloga lokalnih vlasti u promicanju ravnopravnosti spolova, poboljšava se sudska zaštita od diskriminacije, te se uvode novi instituti kao što je udružna služba, i središnje nezavisno tijelo za suzbijanje diskriminacije Ured pravobranitelja ili pravobraniteljice.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor iznijela je i podatke koji govore da se u Hrvatskoj smanjuje stupanj nezaposlenosti, a da raste broj nezaposlenih žena kojih danas ima 62 posto, najveća bruto plaća žene iznosi 89 posto plaće muškarca, a žene imaju za 26, 5 posto manju mirovinu od muškaraca. Žene su jedine koje se pri zapošljavanu pita jesu li rodile, planiraju li drugo dijete, žene dobivaju otkaz za vrijeme trudnoće i često puta se boje reakcije poslodavca kada govore o planiranju trudnoće, kazala je potpredsjednica. Kada je riječ o poduzetništvu onda podaci pokazuju da se samo 27 posto žena nalazi na čelnim mjestima u tvrtkama.

Zakonom o ravnopravnosti spolova utvrđuju se opće osnove za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova te definira i uređuje način zaštite od diskriminacije na temelju spola i stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce.



Pisane vijesti