Potpredsjednica Vlade Kosor na otvaranju 3. festivala židovskog filma

Kratkim njemačkim filmom "Zemlja igračaka" Jochena Alexandera Freydanka, za koji je nagrađen Oscarom, te britansko-američkim igranim filmom "Dječak u prugastoj pidžami" Marka Hermana, u kinu "Europa" otvoren je 3. festival židovskog filma. Festival su službeno otvorili sestra i brat, Maja i Dragan Jagrić koji su kao mala djeca ostali bez oba roditelja, 1991. u Vukovaru.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je da je ovaj festival prigoda da se još jednom osudi bezumlje fašizma i da se prisjetimo 1,3 milijuna židovske djece koja su ubijena u logorima, te da "svi zajedno u Hrvatskoj osudimo ustaške zločine, zločine bezumlja jednog režima koji je učinio zlo svima". "Prigoda je da se sjetimo i druge djece koja su umrla zato što su bila drukčija, koja su umrla zbog mržnje. Da se sjetimo i djece Vukovara i djece Škabrnje", dodala je Kosor.

Na kraju potpredsjednica Kosor pročitala je pjesmu četrnaestgodišnjeg dječaka, ubijenog u Auschwitzu:

San...

Kada odrastem i dosegnem dvadesetu

Krenut ću i vidjeti naš divan svijet.

Sjest ću u pticu sa motorom

Poletjeti i vinuti se u nebo, visoko

Letjet ću, ploviti iznad dalekog i prekrasnog svijet

Prolaziti kraj rijeka i mora

Penjat ću se u nebo i lebdjeti

Oblak će mi biti sestra, a vjetar brat.

Ovogodišnji festival, koji je posvećen djeci žrtvama rata, do 28. svibnja prikazat će se 28 nagrađivanih inozemnih i hrvatskih filmova. Osim filmskih projekcija, za koje će biti besplatan ulaz, održat će se popratni programi - predavanja mladima o holokaustu, filmska radionica, izložba fotografija i koncerti.



Pisane vijesti