Potpredsjednica Vlade Kosor na predstavljanju projekta organizacija civilnog društva ugovorenih unutar shema bespovratnih sredstva PHARE 2006.

Na poziv Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor govorila je danas o ulozi civilnog društva u razdoblju završnih priprema za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji te o potpori i čvrstoj opredjeljenosti Vlade RH za daljnji razvoj civilnog društva u Hrvatskoj na predstavljanju projekta organizacija civilnog društva ugovorenih unutar shema bespovratnih sredstva PHARE 2006. «Omogućavanje aktivnog doprinosa sektora civilnog društva u pretpristupnom procesu».

U procesu europskih integracija i pripremama za punopravno članstvo u Europskoj uniji, Vlada Republike Hrvatske je u Pregovaračke skupine za vođenje pregovora uz predstavnike tijela državne uprave i uz gospodarske i socijalne partnere, uključila i predstavnike civilnog društva, strukovnih udruga i poslovnih subjekata istaknula je potpredsjednica Kosor. Također i u Nacionalni odbor za praćenje pregovora za ulazak u Europsku uniju uključeni su socijalni partneri i ostali stručnjaci. Vezano uz odnos Vlade i udruga potpredsjednica je naglasila da je Vlada udruge prihvatila kao partnere s kojima ima zajednički cilj, a to je bolji život za građane. U prilog tome govori i činjenica da je Vlada Republike Hrvatske u srpnju 2006., usvojila Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, a u veljači 2007. i Operativni plan provedbe Nacionalne strategije. Nadalje, s ciljem racionalnijeg upravljanja javnim novcem i učinkovitim trošenjem raspoloživih resursa u društvu donesen je Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga.

Spomenuti dokumenti pokazuju vrlo jasnu potporu Vlade stvaranju novog i još povoljnijeg pravnog, institucionalnog i financijskog sustava potpore razvoju civilnog društva rekla je potpredsjednica Kosor. Kada se govori o financijskoj potpori udruga potpredsjednica je iznijela podatak da je Vlada dodijelila financijsku potporu za projekte i programe udruga u 2007. godini više od 400 milijuna kuna, a Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u četiri godine više od 275 milijuna kuna. Spomenuta su i pozitivna postignuća kao što je donošenje novog Zakona o suzbijanju diskriminacije kao i novi Zakon o ravnopravnosti spolova.

Na samom kraju potpredsjednica je pozvala udruge na još jaču i čvršću suradnju. U uvodnom dijelu predstavljanja projekta organizacija civilnog društva ugovorenih unutar shema bespovratnih sredstva PHARE 2006. nazočnima su se obratili i Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u RH, Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH i Marija Tufekčić, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.



Pisane vijesti