Potpredsjednica Vlade Kosor otvorila Prvi sastanak Radne skupine za Jugoistočnu Europu (SCEA)

Na poziv Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je Prvi sastanak Radne skupine za Jugoistočnu Europu (SCEA).

Potpredsjednica Vlade Kosor tom prigodom govorila je o najznačajnijim pomacima u ostvarivanju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Istaknula je da je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji iz 2005. uveden novi pravni institut najniže mirovine za korisnike obiteljske, invalidske ili starosne mirovine hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, uvedene su i nove mjere za hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a odnosno produženi su rokovi za priznavanje te bolesti, a posebno se vodi briga o djeci poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja koji primaju mirovinu godinu dana nakon završetka školovanja.

Vezano uz 100 – postotne hrvatske ratne vojne invalide I. skupine rekla je da su svi stambeno zbrinuti, njih 492, a riješeno je i pitanje njegovatelja koji imaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje te mogućnost plaćenog bolovanja. Što se tiče stambenog pitanja zbrinuto je gotovo 5000 ratnih vojnih invalida i taj program ide dalje.

Osim zakonskih poboljšanja potpredsjednica Kosor kazala je da je sklopljen ugovor između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u B i H koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji. Izrađen je jedinstveni Registar hrvatskih branitelja te je ustrojen i Fond hrvatskih branitelja. Na temelju imovine Fonda utemeljen je Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Prošle godine podijeljeno je više od 10 000 stipendija, a u ovoj školskoj i akademskoj godini očekuje se oko 17 000 stipendija naglasila je potpredsjednica Kosor. Spomenula je i Zakladu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koja je usmjerena pomoći hrvatskim braniteljima koji su u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji.

Potpredsjednica je govorila da se Hrvatska i dalje suočava s velikim problemom traženja osoba koje su na popisima zatočenih i nestalih iz 1991. odnosno 1992. godine i 1995. godine. Ponovila je stajalište Vlade RH da svaka obitelji ima pravo saznati gdje su njihovi najmiliji.

Spomenula je i sistematske preglede za obitelji hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, za obitelji najtežih invalida, ali i za obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Na temelju rezultata sistematskih pregleda napravit će se analiza kojom će se vidjeti što treba dalje činiti.

Potpredsjednica Kosor je i danas uputila apel javnosti da briga o veteranima mora biti briga cijelog društva, a ne samo jednog ministarstva.



Pisane vijesti