Potpredsjednica Vlade Kosor otvorila športsko natjecanje «Oroslavlje 2008.»

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je 5. športsko natjecanje Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja RH «Oroslavlje 2008.» .
Na natjecanju koje se održava uz novčanu potporu Ministarstva, sudjeluje 120 natjecatelja, hrvatskih branitelja iz 12 županija, koji će se natjecati u šahu, streljaštvu, stolnom tenisu i pikadu.
Otvarajući sportske susrete potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da su hrvatski branitelji uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana najzaslužniji za samostalnu, slobodnu i europsku Hrvatsku. Kazala je da je važno stvarati pozitivno ozračje u društvu prema hrvatskim braniteljima, a da branitelje posebice oboljele od PTSP-a treba neprekidno osnaživati i govoriti da nikome nećemo dozvoliti da istinu o Domovinskom ratu prekraja.
Potpredsjednica Vlade i ministrica hrvatskih branitelja Kosor podsjetila je i na neke projekte usmjerene za branitelje oboljele od PTSP-a. Rekla je da je Zakonom iz 2005. produžen rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje statusa HRVI-a temeljem PTSP-a s dvije na deset godina te da su ukinuta i ograničenja za liječničke dokumentacije. Na zahtjev branitelja oboljelih od PTSP-a Ministarstvo hrvatskih branitelja prikupilo je podatke o broju branitelja koji su počinili suicid i taj podatak 2004. po prvi put je postao javan. U tijeku je poseban projekt sistematskih pregleda za hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a i članove njihovih obitelji, invalide Domovinskog rata i udovice, a predviđa se da će pregledima biti obuhvaćeno 20 000 branitelja i članova njihovih obitelji. Na temelju podataka koji će se prikupiti sistematskim pregledima Ministarstvo će pokrenuti nove projekte za oboljele od PTSP-a.




Pisane vijesti