Potpredsjednica Vlade Kosor posjetila je Centar za odgoj i obrazovanje «Vinko Bek»

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je Centar za odgoj i obrazovanje «Vinko Bek».

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti poklonilo je djeci kazališnu predstavu «Umišljena mišica» i 5 Perkinsonovih brajičnih strojeva za potrebe učenika.

Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da su Vlada RH kao i Ministarstvo na čijem je čelu posebno senzibilizirani za osobe s invaliditetom i rekla da će se i dalje nastaviti sve činit kako bi se omogućio lakši, bolji i jednostavniji život za osobe s invaliditetom.

Podsjetila je da je Hrvatska kao treća zemlja u svijetu potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a kao četvrta zemlja ratificirala. Konvencija je najvažniji dokument o ljudskim pravima u 21. stoljeću i sadrži mnoge odredbe vezane za slijepe i gluhoslijepe osobe, dodala je.

Potpredsjednica Vlade Kosor iznijela je podatke da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dalo 500 000 kuna za prevođenje udžbenika za slijepu djecu, tiskani su nacionalni dokumenti na Braillevom pismu, Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom do 2015., Akcijski plan Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom, Konvencija o pravima osoba s invaliditetom UN-a, Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece do 2012. i Nacionalna strategija za zaštitu od nasilja u obitelji do 2010. Također pokrenut je projekt uvođenja osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, ove godine Ministarstvo je dalo 300 000 kuna potpore Kazalištu slijepih za provedbu njihovog programa i za zapošljavanje jedne slijepe osobe, kupljen je i jedan pas vodič za slijepu osobu. Spomenula je i veliki zajednički projekt Vlade RH i Grada Zagreba izgradnje Centra za rehabilitaciju Silver za pse vodiče i mobilitet na Dotrščini.

Na kraju potpredsjednica Kosor uz Dan bijelog štapa poručila je svima da se okrenu oko sebe da pogledaju što su krivo učinili i što mogu učiniti za slijepe osobe i naglasila da nije potrebno puno, potrebno je samo misliti na slijepe osobe s kojima živimo.



Pisane vijesti