Potpredsjednica Vlade Kosor posjetila Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor tradicionalno je posjetila rodilje u Klinici za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Čestitala je Novu godinu i poklonila cvijeće majkama u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a rodilištu je darivala aspiratore za novorođenčad.
Tom prigodom potpredsjednica Kosor izvijestila je i o nizu novosti koje donosi novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama koji danas stupa na snagu. Ovim Zakon propisano je da sve rodilje imaju pravo na rodiljnu i roditeljsku potporu bez obzira na radno pravni status u trenutku rođenja djeteta. Na taj način izjednačene su sve majke one koje su zaposlene kao i one majke koje su domaćice. Također ovim Zakonom, zaposlenim roditeljima, omogućuje se fleksibilno korištenje roditeljskog dopusta do osme godine djetetovog života. Pravo na posvojiteljski dopust imaju svi posvojitelji bez obzira na radno pravni status. Povećava se iznos naknade za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta u trajanju od šest mjeseci sa sadašnjih 2 500 kuna na 80 – posto proračunske osnovice odnosno na 2 668, 20 kuna. Svim rodiljama naknada za vrijeme korištenja prava na rodiljne ili roditeljske dopuste ne može iznositi manje od 50 – posto proračunske osnovice odnosno 1 663, 00 kune, bez obzira na radno pravni status. Za isplatu rodiljnih naknada u 2009. ukupno je osigurano 2. 018.000.000,00 kuna, a 2008. za rodiljne naknade izdvojeno je 1. 801. 000. 000,00 kuna dok je 2003. za rodiljne naknade izdvojeno oko 900 milijuna kuna.
Također potpredsjednica je podsjetila da su prošle godine delimitirane rodiljne naknade za zaposlene majke, a to pravo je u ovoj godini koristilo 5 000 žena u Hrvatskoj.
Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ivan Reiner uručio je potpredsjednici Vlade zahvalnicu za osobiti doprinos razvitku Kliničkog bolničkog centra Zagreb.




Pisane vijesti