Potpredsjednica Vlade Kosor predstavila kampanju predstavnicima agencija Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj

U sklopu aktivnosti nacionalne Kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja djece potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je kampanju predstavnicima agencija Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj i simbolično im uručila bedž i plakat kampanje u kući Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj.

Podsjetivši da je Kampanja Vijeća Europe - „Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece“ u lipnju prošle godine krenula iz Hrvatske potpredsjednica Kosor je dodala da je jedan od glavnih razloga što je Hrvatskoj ta čast ukazana što je Hrvatska jedna od 18 zemalja članica Vijeća Europe koja je zakonom zabranila tjelesno kažnjavanje djece. Pokretanje ove Kampanje u Hrvatskoj predstavlja i konkretnu provedbu preporuka koje su sadržane u Studiji glavnog tajnika Ujedinjenih naroda o nasilju nad djecom, koji je 2009. godinu proglasio godinom za postizanje ukidanja tjelesnog kažnjavanja djece na svjetskoj razini.

Potpredsjednica Kosor je naglasila da statistički podaci govore da je 2008. godine u odnosu na 2007. godinu zamijećen blagi pad nasilničkog ponašanja u obitelji, međutim podaci pokazuju da su žene i djeca najčešće žrtve nasilja. Kroz našu Kampanju želimo reći NE nasilju i NE tjelesnom kažnjavanju, a vodit ćemo se preporukom glavnog tajnika UN-a „Nikakvo nasilje nad djecom ne može se opravdati, svako nasilje nad djecom može se spriječiti“ završila je potpredsjednica Kosor.

Yuri Afanasiev , šef Ureda UNDP-a za Hrvatsku zahvalio je potpredsjednici što ih je uključila u Kampanju. Prihvatio je njezin poziv da se agencije Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj aktivno uključe u provođenje Kampanje.

Nacionalna kampanja u koju se uključuje poznate osobe iz kulturnog, političkog i javnog života provodi se tijekom 2009. godine kroz organizirane aktivnosti.



Pisane vijesti