Potpredsjednica Vlade Kosor s obiteljima nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja

Na poziv Saveza udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor susrela se danas s obiteljima zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske.

Pozdravljajući nazočne obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja potpredsjednica Kosor je još jednom upozorila sve u Hrvatskoj koji mogu pomoći da se pronađu oni koji su na popisu zatočenih i nestalih da pomognu, ali pozvala je i sve one koji imaju bilo kakve informacije da ih jave. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti će apsolutno poštivati i uzeti u obzir sve prijedloge jer svi imamo isti cilj pronaći one kojih nema, a danas ih je na popisu iz 1991./1992. - 1052.

I ovom prilikom potpredsjednica Kosor je naglasila da je Vlada odlučna u potrazi dok god se ne pronađe i posljednja osoba s popisa, za to nikada neće ponestati volje, snage niti sredstava. Zahvalivši obiteljima na požrtvovnosti, kazala je da su zatočeni i nestali kategorija koja je najteže stradala u agresiji na Hrvatsku i upravo zato svakodnevno moramo činiti sve kako bi saznali što prije istinu. Temeljno ljudsko pravo je saznati istinu o svojim najmilijima i na tome ćemo ustrajati kao i svih ovih godina. Potpredsjednica je iznijela podatak da su prošle godine provedena istraživanja na 55 mjesta što je rezultiralo pronalaskom 14 pojedinačnih grobnica. Iz 143 masovne grobnice te više od 1 400 pojedinačnih grobnica, ekshumirani su posmrtni ostaci 3 720 žrtava agresije na Hrvatsku od kojih su pozitivno identificirani ostaci 3 137 hrvatskih branitelja i civila.
Na kraju potpredsjednica je rekla da organizira susret potpredsjednicima Vlada kao i ministrima koji se bave pitanjima zatočenih i nestalih osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore s ciljem da se što prije dozna istina o osobama koje tražimo.
U sklopu današnjeg susreta održao se 7. redovni izborni sabor Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.




Pisane vijesti